Посредникът за продажбата на Бургаски корабостроителници - Ди Еф Си , ще обяви нов срок за набиране на оферти за 80% от капитала на бургаската корабостроителница. Според запознати се очаква да бъде подадена само една оферта - от холандски инвеститор, който е основният доставчик на стомана за бургаската корабостроителница.


Надзорът на Агенцията за приватизация отложи утвърждаването на приватизационния договор за миноритарния пакет от “Елпром - Трафо”. Според Асен Дюлгеров, председател на надзорния съвет на агенцията, най-напред трябва да се изяснят дълговете на приватизираното предприятие. Засега е известно, че “Елпром - Трафо” има непредявен регресен иск в размер на 1.25 млн. долара от завода на “Хюндай” в София, задължения към държавата в размер над 800 млн. лв. и банкова гаранция за добро изпълнение за 250 хил. долара, за която също се очаква да бъде предявена. Приватизираното предприятие произвежда трансформатори. Кандидат-купувачът е “Елпром комплект” АД, дъщерна фирма на финансово-консултантска група “Рей холдинг”, която е мажоритарен собственик на предприятието. Надзорът е поискал от потенциалния купувач допълнителни данни по декларацията за доказване на произхода на средствата, с които ще плати по приватизационната сделка.


Надзорният съвет на Агенцията за приватизация реши да има ново набиране на оферти за 60% от капитала на “Русалка” АД, съобщи Асен Дюлгеров, председател на надзора. Новото решение обезсилва това отпреди три седмици, което предвиждаше, че посредникът за приватизацията на “Русалка” - “Райфайзен инвестмънт”, трябва да води преговори с единствения кандидат - работническо-мениджърското дружество на курорта, за повишаване на офертната цена. “Офертата вече е подобрена, но тази информация дойде, след като бяхме взели решението за ново набиране на оферти”, каза Дюлгеров. В предишното си предложение РМД на “Русалка” предвиждаше цена от 200 хил. долара.


Агенцията за приватизация сключи договора за продажбата на 22% от капитала на “ЗИТ” АД - София, с купувач “Победа” АД - Бургас. Сделката е на стойност 188 хил. долара при цена от 6 долара на акция. Трийсет процента от сумата са платени в брой в деня на подписването, а 20% ще бъдат преведени до 20 февруари т. г. За останалата част от задължението купувачът ще се издължи в книжа по държавния дълг или други законни платежни средства до 45 дни от датата на сключване на договора. Приватизираното предприятие произвежда касови апарати.


Агенцията за приватизация продаде 72% от капитала на “Тропик - Шумен” ЕАД. Купувачът, “Диавена инвест” ЕООД, Шумен, ще заплати 103 хил. долара за мажоритарния пакет. Половината от цената е внесена в брой в деня на сключването на договора, а остатъкът е платим до 45 дни в книжа по дълга на страната или законни платежни средства. Новият собственик се е ангажирал да уреди задължения на предприятието в размер на 550 млн. лева и да инвестира 559 126 долара в близките три години. Предприятието е с предмет на дейност производство, изкупуване и търговия с пресни и консервирани плодове и зеленчуци.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал