Новият брой: Накъде след вота
Close

Четвъртият централизиран търг се отлага заради деноминацията

Четвъртият централизиран търг ще закъснее с четири седмици спрямо предварителния график на Центъра за масова приватизация (ЦМП) заради деноминацията на лева, съобщи пред “Капитал” Любомир Георгиев, изпълнителен директор на ведомството. Така началото на подаването на заявки (планирано за 14 юни) се очаква да започне на 12 юли, седмица след датата на деноминацията - 5 юли. Причината е, че според ЦМП не е допустимо да се подават заявки с посочени цени на акциите в едно парично измерение, а след това да се плащат в друго. ЦМП ще използва седемте междинни дни от деноминацията до търга, за да въведе в регионалните си бюра нов софтуер за отчитане на разликата в паричните измерения.
Въпреки удължаването на периода до търга обаче се очаква приватизиращите ведомства отново да заявят за продажба срещу бонове само остатъчни пакети от мажоритарно приватизирани предприятия, повечето в недобро финансово състояние. Това за пореден път опровергава миналогодишните обещания на високопоставени чиновници, че на централизираните търгове в най-скоро време ще бъдат предложени пакети от атрактивни предприятия, включително от “Булгартабак холдинг”, БТК и Нефтохим.
Заявките за четвъртия търг от приватизиращите ведомства са за близо 450 хил. броя акции от 52 предприятия на обща стойност малко над 500 млн. лв. Според Веселка Петрова, началник на Главно управление “Икономическо” в ЦМП , най-атрактивните пакети на четвъртия търг ще бъдат от стъкларския завод “Рубин” - Плевен, текстилното предприятие “Хатекс” - Харманли , “Перелик” - Смолян (с предмет на дейност търговия със строителни и санитарни материали), “Симат” - Габрово (производител на стъклени влакна), “Елпром - Варна” и “Печатни платки” - Русе (производител на електронни лампи и елементи).
“В момента приватизиращите ведомства правят оценка на остатъчния си ресурс от пакети за продажба. Когато тази оценка завърши, очаквам на централизираните търгове да бъдат предложени по-големи обеми акции и от по-добре представени дружества”, коментира слабото предлагане Димитър Бъчваров, началник на отдела “Структурна реформа” в Министерския съвет и автор на наредбите, които регламентират сегашния модел на боново раздържавяване. Според Бъчваров досегашните три търга са показали, че механизмът за продажба на акции срещу бонове работи добре и е толерантен за участниците в него. Авторът на уредбата на търговете освен това твърди, че среднопретеглената цена, по която са длъжни да плащат всички участници, въпреки възможността да бъде манипулативно завишена всъщност е справедлива и приемлива за играчите, защото на първите два търга играчите са платили значима част от предложените акции. “При това те плащат не само в бонове, но и в живи пари - на първия търг са били изхарчени 16.5 млн. лв, а на втория - 206 млн. лв.”, добави Бъчваров.
Общата теза на Любомир Георгиев и на Димитър Бъчваров е, че боновото раздържавяване досега върви изключително успешно. Първо, защото отчита високо доверие на обществото в процеса (аргументът е, че броят на гражданите, регистрирали боновете си, надхвърли 900 хиляди), и, второ, има висок интерес към търговете, защото стойността на подадените заявки (т.е. търсенето)неколкократно надхвърля общата номинална стойност на предложените акции. В третия търг например заявките са на обща стойност 2.9 млрд. лв., или близо пет пъти над общия номинал на предложените акции. Твърденията за успеха на масовата приватизация обаче изглеждат несъстоятелни, ако се вземат предвид други данни - например, че досега са изразходвани инвестиционни бонове на стойност едва 17 млрд. лв., а общият ресурс на регистрираните бонове е почти 250 млрд. лв. Това означава, че незначителна част от участниците са се включили в трите досегашни търга. Останалите очевидно са наясно, че засега няма какво да купят срещу боновете си.

Резултати от първите три търга
Предл. акции Брой дружества Общ номинал на предл. акции Подад. заявки Класирани заявки Платени акции Платени спрямо предл. акции
Първи търг 164 246 31 196 891 600 30 262 6 124 69711 42%
Втори търг 907 441 48 969 949 200 81 047 29 230 601257 66%
Трети търг 540 692 37 617 644 800 22 387 предстои класиране предстои плащане -


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал