Сделката за “ГОРУБСО - РОФ” чака потвърждение от финансовото министерство

Муравей Радев е разпънат между желанията за повече избиратели и по-големи приходи от приватизация

Агенцията за приватизация сключи договорите за продажбата на по 80% от капитала на “ГОРУБСО - РОФ” и “ГОРУБСО - Мадан” с консорциум “Родопа инвест”. В консорциума купувач влизат турската въгледобивна фирма “Сома кюмюр”, руската финансово-инвестиционна компания “Восток инвест” и дружество от работници на “ГОРУБСО - Мадан”. Цената за “ГОРУБСО - Мадан” е 52 600 долара, а за “ГОРУБСО - РОФ” - 118 хил. долара. Приватизационните сделки за предприятия в процедура по ликвидация АП и приватизационният посредник “Райфайзен инвестмънт” подготвят от месеци. Договорите обаче ще влязат в сила, след като финансовото министерство изпрати на АП официално потвърждение, че ликвидаторите на двете предприятия не са сключвали сделки за продажба на значителни активи, без които ще се наруши нормалната работа на предприятията. Веднага след това купувачът трябва да плати цената за двата пакета и в тридневен срок АП да му прехвърли акциите на двете предприятия.
Писмото, с което Министерството на финансите (МФ) трябва да заяви, че няма значителни сделки за активи на двете рудодобивни дружества, е поискано от АП по настояване на купувачите. Основанието е, че на 20 юни т. г. ликвидаторът на “ГОРУБСО - РОФ” Пламен Богданов е продал срещу 1000 долара рудообогатителната фабрика в Рудозем (която съставлява основния актив) на частно дружество. Сделката стана известна приблизително преди около седмица и предизвика известно объркване във финансовото министерство, тъй като там за нея не знаеше почти никой. Впоследствие се появи неофициална информация, че министър Муравей Радев никога не е одобрявал такава сделка и следователно (според договора с ликвидатора) тя би трябвало да бъде недействителна.
Всъщност обаче става въпрос за борба между две РМД - маданското (което участва в консорциума) и рудоземското (на което ликвидаторите са продали рудообогатителната фабрика). Въпреки че министърът на финансите Муравей Радев (който е от този избирателен район) до момента подкрепяше чуждите инвеститори (тоест и маданското работническо дружество) в последния момент промени предпочитанията си. До края на седмицата той така и не даде писмото, което иска АП, не защото сделката е действителна, а защото вече предпочита приватизационната сделка да бъде развалена. Проблемът тогава е, че без купувач ще останат рудниците в Рудозем, които са собственост на ликвидираното “ГОРУБСО - Рудозем” и така се губят всички избиратели, които са работили в това предприятие.
Така министърът опитал компромисно решение. При посещението си в региона в края на август Муравей Радев призовал работниците да се обединят и да вземат всичко - Мадан, Рудозем и обогатителната фабрика, въпреки че в този случай приходите за бюджета ще са по-ниски. Това обаче не се вписва в схемите на АП и посредника. На практика подписаният договор между АП и “Родопи инвест” трудно може да бъде развален. Мините в Рудозем са почти изчерпани и пускането им в действие е де факто нерентабилно. Проблемът е и политически, тъй като според местни източници в дружеството, конкурент на “Родопи инвестмънт”, е и сегашният кмет на Рудозем, избран с листата на СДС.
Според юристи на “Райфайзен инвестмънт” и АП има няколко формални нарушения, които обезсилват сделката за продажбата на рудообогатителното предприятие - например към момента на договора не е имало изготвен ликвидационен баланс, документът и докладната записка за неговото сключване не са били внесени в деловодството на МФ. Засега дори няма единно становище дали договорът може да се смята за сключен, или става дума само за парафиран проектодоговор.
Проблемът с недействително продадените активи и невлезлите в сила приватизационни договори всъщност беше заложен още в началото на тази година. Тогава финансовото министерство започна процедури по ликвидация за дружества с обявени процедури за приватизация и назначи ликвидатори, които имаха право да разпродават активи по разпоредбите на Търговския закон. АП и посредникът “Райфайзен инвестмънт” от своя страта решиха да продават акции от тях по разпоредбите на закона за приватизацията. Хаосът настъпи след 30 юни, когато изтече действието на Закона за финансово оздравяване и финансовото министерство теоретично престана да бъде принципал на дружествата от списъка за изолация. Но тъй като то е сключило договорите с ликвидаторите, от него зависеше и да одобри евентуални продажби на активи. В резултат сега е спорно дали джиросването на акциите (ако се стигне дотам) трябва да бъде извършено от сегашния принципал Министерството на промишлеността или от бившия - МФ.
Купувачът на “ГОРУБСО - Мадан” и “ГОРУБСО - РОФ” отчасти се застрахова срещу юридическите неясноти, като настоя за нестандартни клаузи в приватизационните договори. Последните трябва да бъдат прекратени или няма да влязат в сила, ако е имало разпродажба на активи преди момента на приватизацията. И двата договора освен това трябва да бъдат прекратени, ако се развали дори сделката само за едното предприятие (както в случая има опасност това да стане за “ГОРУБСО - РОФ”). Причината е, че двете дружества представляват едно цяло от технологична гледна точка, от рудника на “ГОРУБСО - Мадан” се добива суровина, която пък се обработва и пречиства в “ГОРУБСО - РОФ”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал