Кой какво печели от процедурата по несъстоятелност

Обявяването в несъстоятелност на една фирма обикновено е синоним на затриване, на разпиляване, на свършек. Нормативното уреждане на несъстоятелността в Търговския закон обаче дава възможност от процеса на “унищожение” на фирмата да се извлекат ползи, да се излезе с достойнство и удовлетворение.
Независимо че материята е разработена подробно, практиката по обявяването на фирми в несъстоятелност не е чак толкова богата. Казусите са колкото общи, толкова и специфични, нерядко противоречиви. Дори юристи понякога не правят разлика в основни моменти на производството по несъстоятелност.
Производството по несъстоятелност има за цел да осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите и да даде възможност за оздравяване предприятието на длъжника. В целия процес, детайлно обхванат в Търговския закон, се вземат предвид интересите на кредиторите, на длъжника и на работещите във фирмата.

Процедурата

Първата фаза е откриване на производството по несъстоятелност. Понякога то става с прекратяване, а по-често - с продължаване дейността на предприятието, но вече под контрола на синдика. Този въпрос решава единствено съдът в зависимост от конкретния случай.
Незадължителна, но съществена част от процедурата е изготвянето на оздравителен план за дружеството. С него може да се предвиди отсрочване или разсрочване на плащанията, частично или цялостно опрощаване на задълженията, реорганизация на предприятието, специален ред за осребряване на имуществото или извършването на други действия и сделки с цел запазването на фирмата. “Идеята е да не се стигне до разпиляване имуществото на длъжника. Във всяка фирма освен парични, търговски и т.н. активи има и много други ценности, които са неизмерими в пари. Разпродажбата на едно предприятие като старо желязо е изключително нецелесъобразна, погледнато и обективно (защото се губи една стопанска структура), и субективно (от гледна точка на длъжника)”, коментира адвокат Мариан Абрашев от “Георгиев, Тодоров и съдружие”.
Осребряването на имуществото на длъжника е последната фаза от процедурата по обявяване в несъстоятелност. Тя се прилага в случаите, когато не са одобрени оздравителни мерки за предприятието. С получените средства от продажбата се удовлетворяват кредиторите по ред, установен от закона.

Длъжникът

Обявяването в несъстоятелност позволява на длъжника да се оттегли с достойнство. Банкрутът на една фирма е естествено явление - в едно пазарно общество винаги има по-добри и по-лоши, печеливши и губещи. Може да си изряден в бизнеса (или поне да се опитваш да бъдеш такъв), но макроикономическата ситуация да те “изправи на нокти”. И тогава започват проблемите. Драстичният скок на долара в началото на 1997 г. и фалитът на банките например “обърнаха колата” на мнозина предприемачи.
Ако дружеството е затънало до шия в дългове, всеки ден на съществуване означава трупане на нови задължения. Обявяването в несъстоятелност слага точка на агонията. В този случай процедурата, макар и болезнена, е най-доброто решение, показва практиката. За предприемача това е единствен начин да приключи взаимоотношенията си със служители, партньори, кредитори. Понякога след продажбата на активите и след удовлетворяването на всички кредитори остават пари и за собственика на фирмата. Обявяването в несъстоятелност дава възможност на добросъвестните длъжници да спазят закона и да не попаднат под наказателни удари. Известно е, че според Наказателния кодекс търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 15-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет милиона лева. Същото е наказанието и за лицата, които управляват и представляват търговското дружество и кооперация, ако в 15-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност. Ако към дружеството се приложи оздравителен план, това е глътка въздух за предприемача, която може да се окаже спасителна. За съжаление процедурата създава удобства и за недобросъвестните длъжници. Те използват пропуските в законодателството и липсата на практика, за да забавят производството.

Кредиторите

Обявяването в несъстоятелност е една от ефикасните възможности кредиторът да влезе в правата си и да защити интересите си. Продажбата на активите на фирмата му позволява да върне поне част от средствата си, което е за предпочитане пред възможността да не получи нищо. Когато приключи процедурата по несъстоятелността и се докаже, че едно вземане е несъбираемо, кредиторът може да го отпише от баланса си.
Ако сте кредитор, добре е да се консултирате със специалисти как да защитите интересите си. Всеки е длъжен сам да гони правата си. Трябва да се интересувате от статута на длъжника, да предявите претенциите си в предвидените от закона срокове. Ако ги предявите в по-късен етап от време, пак ще получите част от парите си, но ако вече е имало разпределение на средства, закъснелите не могат да искат преразпределение. В закона много точно е описан редът на вземанията. Най-напред се изплащат вземания, обезпечени със залог или ипотека. “Възможността да си по-напред в списъка на кредиторите зависи и от периода много преди откриването на процедура по обявяване в несъстоятелност - тогава, когато се установяват търговски взаимоотношения, когато се сключват търговски договори. Често в търговската практика при сключване на сделка се разчита повече на джентълменското споразумение между контрагентите, отколкото на детайлно разработения договор. А именно договорените обезпечения определят реда за удовлетворяване на кредиторите. Законодателството предвижда достатъчно гаранции, за да се предпазиш от недобросъвестни партньори още на етапа сключване на търговска сделка”, припомня Мариан Абрашев.

Осребряването на имуществото

При несъстоятелността се продават активи, без купувачът им да наследява пасиви. При всяка друга процедура (приватизация, ликвидация, преструктуриране) новият собственик наследява почти всички стари взаимоотношения (дългове, договори, неустойки и т.н.) Често той се оказва в капан, защото минусите са повече, отколкото е очаквал (или е знаел). При продажба на активи на фалирала фирма новият собственик започва с нови шансове. А това на практика е начин за преструктуриране на икономиката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове