Блиндираните врати и автоалармите в спор с крадците

Потребителите на охранителна техника и системи имаха възможност да видят какво се предлага в момента на този пазар на специализирано изложение преди седмица в НДК. Там можеха да се намерят продукти за дома, за офиса и за автомобила.
Системите за охрана на дома са предназначени да предпазват от кражба, пожар, наводнение, леко земетресение, взрив и други рискове. Новост на пазара е защитното фолио на стъкла. То може да се поставя както на жилища, така и на офиси. Удобно е за витрини на кафенета, където стъклата са изложени на постоянна опасност от счупване. “На потребителите ще им струва около 23 долара облепването с предпазно фолио на площ от около 25 кв.м”, каза представител на фирма “Джей енд Джей Ко”. Фолиото се поставя от вътрешната страна на стъклото. При счупване то предпазва от разпадане на стъклото. Фолиото може да бъде с различни цветове и дължини.
Опасността от пожар може да бъде ограничена чрез поставянето на пожарогасителни и пожароизвестителна техника. “На Запад при имуществено застраховане на жилища застрахователите изискват клиентите да са инсталирали в дома си пожароизвестителни системи”, уточниха от фирмите. Това все още не е правило в България. За четиристаен апартамент пожароизвестителна система ще струва около 600 долара (без ДДС), включително и поставянето й. Двеста тридесет и един долара е централата на системата. Датчиците в четирите стаи са по 36 долара. Сирената е други 35 долара. За ръчен бутон ще трябва да се разделите с 11 долара. Необходими са ви 56 долара са три акумулатора. За всеки метър кабел ще ви вземат по 50 цента. Поставянето ще ви струва около 90 долара.
Към по-луксозни защити спада използването на видеокамери. “Марковите видеокамерите са между 163 и 2500 марки”, казаха от “Инфомед” ООД, като фирмата представя продукти на “Митцубиши електрик”, “Икегами” и “Олимпус”. Цените варират в зависимост от екстрите в камерите като вградено управление, приближение на образа и електронно увеличение. Най-търсените камери са с цени около 250 - 300 марки. Цените са без ДДС. Мониторите вървят от 240 марки нагоре. Моделите са от пет до двадесет и осем инча (1 инч е 2.54 см). Офисите, снабдени с видеокамери, могат да си набавят и видеопринтери. Те са цветни и черно-бели. Най-популярният сред домашните видеопринтери струва 1200 марки (с ДДС). Цените на професионалните видеопринтери за вадене на образи стигат до 3600 марки. Оказва се, че заснемането с камера без запис е често неефективно. Фирмите рядко наемат човек, който 24 часа да следи излъчването по видеокамерата. Затова фирмите предлагат видеомагнетофони за продължителен запис. Цените им тръгват от 1100 марки. От охранителните фирми се похвалиха, че могат да инсталират скрити камери във входната врата. Камерата може да е свързана дори и с обикновен телевизор.
Изпитващите необходимост от сейф за съхранение на ценни вещи в къщи трябва да приготвят между 500 и 1500 марки в зависимост от степента на защита на сейфа и големината му. Петстотин марки ще платите само за сейф с ключ, като цената се вдига на 900 марки, когато за сейф с една и съща големина освен ключ използвате и брояч с таен код. Не е задължително сейфовете да се вграждат в стена. Фирмите предлагат електрошокови куфари и сейфове с вътрешно захранване, по които тече ток от 40 до 70 киловолта.
Допълнителна сигурност на дома носят блиндираните врати. Има модели с тристранно заключване. Цената им варира от 130 до 3000 долара.
Автоалармите се радват на голям интерес. Най-обикновените сигнализират на удари и опит за влизане в колата. Екстрите включват механично блокиране на двигателя. Може да си поставите и различни стопбутони и скрити ключета, които също блокират колата. На изложението можеха да бъдат видени и продуктите на най-голямата фирма в Америка за автоаларми “Дайректид електроникс” (Directed Electronics). Нейни са по-луксозните аларми “Вайпер” (Viper) и “Сайдуинтър” (Sidewinter). Автоалармените системи МАК и “Кондор” вървят между 60 и 200 долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал