Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 сеп 1999, 0:00, 5423 прочитания

Потребителски кредити без ипотека отпускат Банка ДСК и ОББ

Максималният размер на заема е 5 хил. лв. при най-много четири години изплащане

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Гражданите могат да вземат кредити без ипотека единствено от две банки - ДСК и ОББ. За сметка на липсата на ипотека банките-кредитори изискват по заема да бъдат привлечени няколко поръчителя. Броят им зависи от размера на кредита. Максималният размер на заема само с поръчители е 5 хил. нови лева, т.е. 5 млн. стари лева при Банка ДСК и 4.020 хил. лв. при ОББ. В ОББ максимално отпусканата сума е обвързана с размера на минималната работна заплата - заемът може да е до 60 минимални трудови възнаграждения.
От размера на исканата сума зависи максималният срок за погасяване на заем от Банка ДСК. Този срок е две години за заем до 500 лв. Кредити до хиляда и до 5 хил. лв. могат да се погасяват най-много съответно за три и четири години. Няма пречка за по-големите заеми да бъде договорен и по-къс срок на погасяване. За потребителски заем за над 5 хил. лв. е необходимо освен поръчители да бъде представена ипотека или залог върху влог или държавни ценни книжа. Максималният срок на издължаване на потребителски заем от ОББ е три години.
За кредит от Банка ДСК може да се кандидатства както в клона по месторабота, така и в клона на банката по местоживеене. Заемите са потребителски, като при тях банката не се интересува и не контролира за какво се изразходва отпуснатата сума. От ОББ уточниха, че отпусканите заеми могат да са за: покупка и доплащане на жилище; строеж и завършване на жилище; строителни и ремонтни дейности; закупуване на движими вещи и оборудване. Според Росица Велкова, директор на дирекция "Кредити за текущо потребление" в Банка ДСК "за този тип кредити могат да кандидатстват както граждани, така и еднолични търговци". Необходимо условие за отпускане на кредита е заемоискателят да докаже, че получава чист доход, който му позволява да плаща месечните вноски за погасяване на отпусната сума.

Брутен доход>= задължителни удръжки + вноска по кредита + МРЗ

Под чист доход банките разбират разликата между брутното получавано възнаграждение и дължимите данъци, осигуровки, които са задължителни за кредитоискателя. За изчисляване на чистия доход гражданите могат да покажат приходи не само от заплата, но и от наем, дивиденти, главници по ценни книжа и др. За тази цел се попълва декларация за семейно и имотно състояние. "Банката проверява дали доходът е удостоверен, стабилен и с перспектива да бъде запазен", уточни Росица Велкова. Наемът ще се доказва с договор, но само доходът от наем ще е недостатъчен, за да се вземе потребителски заем.
Чистият доход трябва да надвишава сумата от месечната погасителна вноска по заема и определен брой минимални работни заплати на член от семейството. Този брой зависи от размера на поискания заем. За членове на семейството се считат децата под 18 години и тези над 18 години, ако са студенти или военнослужещи. След изплащане на погасителната вноска за кредит до 500 лв., на член от семейството трябва да остава поне една минимална заплата. За кредит до 1000 лв. се изисква най-малко една минимална заплата и половина. Две минимални трудови възнаграждения на член от семейството е необходимо за заем над 1001 лв. Когато доходът на кандидатстващия не достига за покриване на необходимите разходи, като съдлъжник по кредита може да бъде привлечен единият от съпрузите.
Лихвата по заема е 16 на сто. Така например месечната вноска е 146 лв. за кредит от 5 хил. лв. при срок на погасяване четири години и тричленно семейство. Доходът на кредитоискателя след изплащане на данъци и осигуровки трябва да е поне 548 лв. (146 лв. плюс произведението от две минимални заплати и членовете на семейството). От 1 юли тази година минималното трудово възнаграждение за страната е 67 лв. Вноските от 146 лв. са 47 на брой, въпреки че срокът на заема е 48 месеца. Това е така, защото първата вноска се прави на 60-ия ден от отпускането на кредита.

Поръчители вместо ипотека

Заемите са удобни за тези кредитоискатели, които нямат възможност да ипотекират имот, не разполагат с достатъчни левови или валутни депозити и не притежават държавни ценни книжа на стойност, която да им позволи да обезпечат заема си. В допълнение, кандидатстването за заем, за който банката изисква като гаранция за връщане на кредита само поръчители, е свързано с по-малко разходи и отнема по-малко време на кредитоискателя.
Поръчителите трябва да отговарят на същите условия за доход, които са поставени пред самия кредитоискател. Разликата е в това, че доходите им трябва да надвишават само погасителна вноска по заема и не се вземат предвид разходите за семейството им. Поръчителите гарантират, че ще платят неизплатените вноски по кредита в случай на неплащане от страна на кредитополучателя. Поръчителите се подписват под договора за заема лично и в клона на банката, където се отпуска кредитът.
Възможно е един човек да поръчителства за повече от един заем, стига доходът му да позволява това. Пак в зависимост от дохода един поръчител може да кандидатства за заем за собствени нужди.
От три до пет поръчители са необходими за заемите до 5 хил. лв. на Банка ДСК Конкретният брой се определя индивидуално за всеки кредитоискател. Минимум трима трябва да са гарантите и за потребителските заеми на ОББ. От Обединена българска банка поставят условието поръчителите да са на постоянен трудов договор. ОББ предоставя възможност пред кредитоискателите да изберат за гаранция по заема комбинацията от един поръчител и друго обезпечение (ипотека или залог).
Кредитът става предсрочно изискуем, при положение че кредитополучателят не плати три последователни погасителни вноски.


Поръчител, гарант - лице или икономически агент, което поема отговорност за изплащане на дълг или изпълнение на задължение, в случай че първоначалният длъжник или лице не е в състояние да изпълни своето задължение. От гледна точка на банката не е необходимо поръчителят да бъде неин клиент. При необходимост дадена банка може да изисква от поръчителя да депозира обезпечение в някаква форма за покриване сумата на гаранцията. Преди подписването на формуляра за предоставяне на гаранция на поръчителя трябва да му се предостави възможността да зададе на главния длъжник или банковия служител всякакви въпроси, на които трябва да се отговори истината.

Из "Световен речник по банково и застрахователно дело"ПОГАСИТЕЛНИ ВНОСКИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ОТ БАНКА ДСК (В НОВИ ЛЕВА)
Размер на кредита Месечна вноска Срок на погасяване
1000 лв. 37 лв. три години
1000 лв. 100 лв. една година
2000 лв. 73 лв. четири години
5000 лв. 146 лв. четири години • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Семеен капитал" Затваряне
Сдружение подпомага дребния бизнес

Членовете на клуб “Начала” могат да разчитат на безплатни консултации

Горивата - само за големи

Нов закон за горивата, внесен от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли сектора. Положителните ефекти са много спорни, но той със сигурност ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни малките фирми

Здравето е по-важно от парите

Как технологиите могат да помогнат за по-добра и по-евтина медицинска грижа за всеки

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Проектът Флорида"

Разтърсваща история за бедност и надежда във филма на Шон Бейкър

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и седмицата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете