Новият брой:
Какво се случва в държавата

Петнадесет банки издават дебитни карти

Чрез няколко карти могат да се теглят пари от една сметка

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Желаещите да ползват банкови карти могат да ги закупят от петнадесет финансови институции в България. Това са: Банка ДСК, Биохим, Булбанк, БРИБАНК, Българска пощенска банка, BNP-Dresdnerbank, “Токуда кредит експрес”, ОББ, Общинска банка, Първа източна международна банка (ПИМБ), Първа инвестиционна банка (ПИБ), Райфайзенбанк, Хебросбанк, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Юнионбанк. Други три банки - Експресбанк, Нефтинвест и Демирбанк, предстои също да издават дебитни карти, каза Александър Матрозов, директор на националния картов оператор “Борика”. Към края на август банкоматите, от които могат да се теглят пари в брой, са 217. Устройствата (ПОС терминалите) за разплащане в търговски обекти са 452 на брой. Повече от половината от тях могат да приемат само международни карти, което е направено по изискване на търговеца, където е инсталирано съответното устройство. Тези терминали са инсталирани основно в хотелите и морските обекти.
Български банки започнаха да издават карти преди повече от четири години, но все още липсва разнообразие в предлаганите картови продукти, като те се изчерпват със следните: чиста дебитна карта; дебитна карта с овърдрафт; дебитна карта с левова сметка, чрез която могат да се теглят пари в чужбина, и кредитна карта. Въпреки това данните на “Борика” за броя на транзакциите от банкомат в рамките на един месец показват почти двукратно увеличение през последните месеци спрямо същия период преди година (виж таблицата).
Българските банки издават международни дебитни карти на организациите, “Виза (VISA) и “Юропей” (EUROPAY International). Международни кредитни карти “Юрокард/Мастеркард” (“Eurocard”/“Mastercard” ЕС/МС) на “Юропей” издават ОББ, ПИБ и Булбанк. Карта от типа CIRRUS/Maestro на “Юропей” издава ПИБ. Обикновено за ползването на карта в чужбина, нашите банки изискват сметка в чужда валута. Това важи за международните карти на “Виза” и “Юропей”. За местните карти на тези организации се изискват само левови сметки, но с тези карти не могат да се теглят пари в чужбина. Изискването на валутна сметка за карти, които могат да се използват навън, не важи за продукта на ПИБ. “Кредитните и дебитните карти на ПИБ могат да се издават и срещу левова сметка”, каза Славка Вълкова, директор “Картови плащания” в ПИБ. Това означава, че левовата дебитна карта на ПИБ, която се използва у нас, може да се използва навсякъде по света за теглене на пари в брой от банкомати (АТМ устройства) и плащане от терминали (ПОС устройства) с логото Maestro. Въпреки че картата е издадена срещу левова сметка, теглените пари в чужбина са във валутата на съответната страна.
Вторият тип карти, с които могат да се теглят пари в чужбина, са кредитните карти на VISA и дебитните карти VISA Electron. Те се издават от Булбанк. От началото на септември VISA Electron издава и ОББ. Банката ще предлага кредитните карти на VISA от октомври.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал