Новият брой: Накъде след вота
Close

12 лв. здравна вноска месечно или 10 лв. за всеки преглед при лекаря от 2004 г.

Близо 300 хил. души все още фигурират в НОИ като нередовни платци

На 300 хиляди души е намаляла бройката на българите, за които системата на Националния осигурителен институт (НОИ) няма информация дали са осигурявани или не. Първоначално данните на НОИ и Националната здравноосигурителна каса отчетоха 2.39 млн. души, които не са плащали здравните си вноски повече от три месеца. Такава справка беше направена за първи път през едва през септември 2003 г., четири години след началото на здравната реформа. От касата и НОИ отказват да предоставят точни данни колко са нередовните платци, които от 1 януари 2004 г. ще изгубят своето право на безплатна медицинска помощ и трябва сами да си плащат за всяко посещение при лекар или за манипулация. До края на година беше даден гратисен период всеки да направи проверка на внесените си здравни осигуровки и ако има пропуски, да изчисти задълженията си към осигурителния институт. Списъците с нередовните платци се актуализират всеки месец и се разпращат до личните лекари.

Как да се получи информация за здравните вноски

За да се направи справка за здравноосигурителния статус, не е необходимо да се ходи до НОИ или някои от регионалните поделения. Това може да стане чрез интернет на адрес http://healthinsurance.nssi.bg/ или www.noi.bg, където всеки може да разбере дали за него са плащани осигуровки, след като въведе единния си граждански номер. Сървърът на НОИ дава информация дали лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права или за какъв период няма вноски. Проверка на здравноосигурителните плащания за минал период може да се направи и на горещите телефони на Центъра за социална информация към Министерството на труда и социалната политика. За София телефонът е 987 16 22 (на цената на един градски разговор), а за страната - 0900 32 11 (два импулса независимо от продължителността на разговора). Работното време на горещите телефони е от 8.30 до 18 часа и всеки може да разбере какъв е здравноосигурителният му статус и как да изчисти своите задължения, ако има прекъсване на плащанията.

Проверката през интернет или на горещите телефони обаче не спестява чакането на опашка в районните поделения по социално осигуряване. При установяване на периодите, за които не са плащани здравни вноски, всеки може да изчисли какъв е размерът на задълженията му заедно с натрупаните до момента лихви (виж таблицата на стр. 66). След това по банков път или чрез пощенски запис трябва да преведе на НОИ липсващата или дължимата сума. Платежното нареждане или вносната бележка от преведените пари служат за доказателство пред ревизорите на НОИ за покриване на задълженията. От Районно управление „Социално осигуряване“ (РУСО) издават удостоверение, което служи пред личния лекар за доказателство, че задълженията за минал период са погасени.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал