Как да спестим от сметките за GSM

„Не може да бъде вярно, нито съм говорил с Гърция, нито съм изпращал SMS-и, нито имам представа на какво се дължи тази сметка“, възкликва млад мъж в офиса на мобилен оператор. Повечето клиенти са абсолютно убедени, че не са говорили толкова, но няма как компютърът да сгреши при отчитането, обяснява му касиерката. Разговорът приключва с плащането на сметката, а клиентът се заканва да си прочете договора и да се научи да пести. В края на краищата има конкуренция и той има възможност да избира. Ще бъде един от над 3-те милиона абонати на двата мобилни оператора, които искат да намалят разходите си и същевременно да получават множество качествени услуги. Алтернативите са две. В момента съотношението на мобилните към стационарните телефони все още е едно към три, но пък мобилният телефон предоставя удобна и лесна връзка, а увеличаването на цените на услугите на БТК скъсява много дистанцията между цените на разговорите. Има няколко основни правила, които трябва да се спазват, за да не бъде сметката само неприятна изненада.

Тарифният план

Единият от мобилните оператори - „Мтел“, предлага калкулатор, в който клиентът въвежда предполагаемото времетраене на изходящите си обаждания. Калкулаторът изчислява и препоръчва най-удобната тарифа. При до 100 минути изходящи разговори и нормален SMS трафик най-изгоден е 18-левовият пакет. Така клиентът плаща около 60-70 лв. месечно. Най-неизгодният във финансово отношение план е ограничената тарифа на „Mтeл“. Тя се препоръчва само в случаи, в които клиентът смята да се обажда инцидентно или праща само няколко SMS-а месечно. Проблемът е обаче, че въпреки това трябва всеки месец да плаща такса.

Другият оператор - „Глобул“, има eдинна схема на тарифиране.

Пакетните програми

Операторите предлагат фиксирани тарифи, които са общодостъпни, но е важно абонатите да обърнат внимание и на възможностите да се включат в пакети, при които се пести между 10 и 20% от месечните суми за разговор. При някои услуги тази сума достига до 40 на сто. Става въпрос за пакетите за по-евтини разговори с най-близките хора или с партньорите от фирмата. Операторът не следи дали включените в групата са непременно роднини или колеги от фирмата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал