Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Десетте акции на 2006 година

Портфейлни мениджъри и консултанти прогнозират книжата на кои български компании ще са печеливша инвестиция и накъде ще се движи пазарът

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои акции ще са най-добра инвестиция през 2006 г.? Този въпрос зададохме на портфейлни мениджъри и инвестиционни консултанти на управляващи дружества, които през изминалата година излагаха своите месечни прогнози за фондовия пазар на страниците на „Капитал“. В анкетата участваха единайсет управляващи дружества*. Всяко от тях посочи десет акции и ги класира в низходящ ред по потенциал за поскъпване. Акцията, класирана на първо място, получава десет точки, за второ място - девет и така до една точка за десето място. Анализаторите посочиха общо 40 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За да се обективизират, доколкото е възможно, субективните преценки, е въведен още един критерий - колко от управляващите дружества са включили съответната компания в своите класации. Така дори и със сравнително малко точки една компания е в полезрението на играчите, ако е посочена поне от няколко управляващи дружества като перспективна, макар и на по-задни места. За десетте водещи акции публикуваме и коментарите на анализаторите. Класацията отразява настроенията на големите играчи на капиталовия пазар, но все пак се основава на прогнози, които може да се сбъднат, но може и да не се сбъднат. Анкетата не представлява предложение за покупка или продажба на публично търгувани ценни книжа, а само цели да ориентира участниците на пазара в своите инвестиционни решения.

Изминалата година беше изпълнена повече с печалби, отколкото с разочарования за онези, които са се осмелили да поемат риска и да изпитат тръпката на самостоятелната игра с акции на Българската фондова борса (БФБ). Борсовият индекс SOFIX се повиши с около 30% за една година, по-широкият BG 40 (списъци с компаниите, включени в индексите, има в интернет на www.bse-sofia.bg) се повиши дори с повече за десетте месеца от създаването му (1 февруари), а отделни акции поскъпнаха със стотици проценти.

Дали пазарът ще продължи да върви в същата посока и през 2006 г.? Това попитахме анализаторите от управляващите дружества. Като цяло запитаните са с положителни нагласи, но остават умерени в своите прогнози. Почти всички запитани посочват като основен фактор годишния доклад за България на Европейската комисия, който ще бъде обявен през април и от който ще зависи дали страната ще се присъедини към Европейския съюз през 2007 или 2008 г. Евентуално отлагане на членството вероятно ще отблъсне чуждестранните инвеститори, опасяват се анализаторите. „Очаквам през първата половина на 2006 г. пазарът да е нервен най-вече заради неяснотите около бъдещото ни еврочленство. Ако нещата се развият благоприятно, ще има и растеж, но той едва ли ще е толкова сериозен като този през 2004-2005“, смята Петър Василев от „Булброкърс“.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал