🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Присъединяването към еврозоната ще бъде мощен импулс

Иван Искров, управител на Българската народна банка

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Присъединяването към Европейския съюз не е край на процеса на интеграция. То следва да се разглежда като край на предварителния етап на подготовка и начало на следващия етап, който изисква интеграция на стоковите и капиталовите пазари, свободно движение на хора и единен трудов пазар, въвеждането на единната валута. С присъединяването към ЕС България се ангажира да стане пълноправен член и на Икономическия и паричен съюз. В това отношение страната ни винаги е имала дългосрочно ориентирана политика, потвърдена от три последователни правителства. Нейните основни принципи се свеждат до присъединяване към Валутния механизъм II в максимално кратки срокове след датата на официалното членство в ЕС и запазване режима на паричен съвет до присъединяването към еврозоната при действащия фиксиран валутен курс от 1.95583 лева за едно евро.

По отношение на присъединяването към еврозоната българската икономика има редица предимства пред по-голямата част от новите страни членки. Макроикономическа стабилност, съчетана с относително бърз процес на реална конвергенция и икономическа политика, която за почти цяло десетилетие е в съответствие с Пакта за стабилност и растеж и с Лисабонската стратегия. От въвеждането на паричния съвет в България и създаването на еврозоната паричната политика на Европейската централна банка определя монетарните условия в страната ни, т.е. нашата икономика работи в условията, при които работят и стопанствата на страните от еврозоната. Друго предимство е, че икономиката на България е във възходяща фаза на развитие, което трябва да бъде използвано за задълбочаване на структурните реформи и продължаване на отговорната фискална политика. Това е трудна задача, защото във време на високи бюджетни приходи пожелателното мислене и популизмът могат да надделеят над реализма. Последно, но не и по значение - в момента изпълняваме всички критерии от Маастрихт с изключение на инфлационния.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал