Битката за китайските пари

Китай не е само фабриката на света. Неговите фирми имат пари и искат да инвестират

Сто милиона долара. С толкова се увеличават резервите от валута на Китай всеки час. В момента правителството държи в портфейла си забележителната сума от 1.7 трлн. долара. Тъй като китайците винаги са предпочитали да спестяват, пред това да харчат - три от банките в страната са в топ 10 на света. С ударилата финансова криза и с нуждата от експанзия на китайската икономика тези пари вече няма да бъдат просто складирани в тъмните подземия на банките - Пекин иска да инвестира навън. Още през 2002 г. китайските компании получиха дългоочакваното одобрително кимване, за да започнат глобалния си поход. "Наричам ги трите вълни", казва пред "Капитал" Бодуин Шнел от Европейската търговска камара в Китай. "Първата беше тази на купуването на големите фирми като IBM и Thomson. Втората беше на малките и средните предприемачи, а третата е финансовата вълна". Именно последната вълна според него ще облагодетелства сериозно Източна Европа и в частност България, ако се възползва от това. Сега само Китайската инвестиционна корпорация например има на разположение 200 млрд. долара. Дори за регион, който е заливан с пари от европейските фондове, това е примамлива цел - Източна Европа не изглежда да има липса на желание да привлече пари от Китай, дори да са държавно контролирани.

Страните от този регион могат да станат привлекателни за китайските инвеститори по няколко причини. Първо - членството в ЕС и близостта до западноевропейските пазари - най-големият потребител на китайски стоки. Второ - все още по-евтината работна ръка в сравнение с други части на Стария континент. И трето - развиващите се икономики на този регион също изпитват огромен глад за средства, ресурси и стоки - все неща, които Китай е повече от готов да предостави.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 2
  Avatar :-(
  КАБАК

  Спокоини и уверени,силни и стабилни с огромен потенциал- не знам,човек дали може да остане равнодушен към този невероятен икономически растеж.
  Сигурно плащат цена за това за което едва ли ще разбереме някога.Или,ако не се появи някой Микеле-Анджело Антониони......,но във всички случаи Големите народи ще изядат по-малките и това е така,защото и в океана Е така!
  Дали може да понаучиме нещо от тях?-крайно време Е, всетки от там сме дошли там в тази Земя са се родили Предците ни оставили са им структура на държавност-йерархия,а после и "Джапония" са се възползвали от тази заготовка.Сега ни е ред и ние да редуцираме съства на Народното Събрание в еквивалент на пропорционалност според броя на населението ни аналогично на броя на населението на Китай и тяхното НС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал