Най-големите компании в "Капитал 100" през 2007 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите компании в "Капитал 100" през 2007 г.

Shutterstock

Най-големите компании в "Капитал 100" през 2007 г.

12058 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Когато икономиката расте с около 6% годишно, тези, които порастват три пъти повече, имат повод за празник. В тази група влизат 100-те най-големи компании, които през 2007 г. отчитат среден ръст на приходите от над 16 процента. Сигурно, когато си голям и вече имаш установен бизнес модел, растежът е по-лесен. Двигател на оборота са и поскъпналите стоки - най-вече металите, горивата и храните.

Местните "гиганти" заработват и голяма част от брутния вътрешен продукт на страната - приходите на стоте компании представляват малко над 80% от БВП през миналата година. Десетте лидера в класацията имат оборот от грандиозните дори за България 20 млрд. лева, което стои внушително на фона на БВП от 56.5 млрд. лева.

Акционери

Големите компании растат с помощта на чуждестранен капитал и опит - доказателство за това е, че в над половината от дружествата в класацията има международни акционери - основно европейски. Тук разликата в сравнение с преди пет години е значителна, защото тогава под 1/3 от компаниите лидери бяха с чуждо участие. Присъствието им дойде първо по линия на приватизацията, но през последните години те идват основно чрез покупка на български компании (например магазините "Пикадили", "Техномаркет") или като инвестират на зелено (стъкларските заводи на "Шишеджам", белгийските заводи за електроника ЕПИК, "Сензор-Найт индастриъл" и т.н.). Големите местни компании най-често влизат и в хоризонта на международните гиганти, които търсят да придобият фирма в бързорастящите икономики на Централна и Източна Европа. Само през миналата година нови собственици влязоха в БТК, "Кумерио мед", "Идеал стандарт - Видима" и др.

Трайна тенденция е и изтеглянето на държавата от големите дружества. Тя все още е собственик на 12 от компаниите в класацията, докато преди пет години броят беше над 30. С тази разлика, че отсега може да се предскаже намаляващият им брой догодина, защото БМФ и ТЕЦ "Бобов дол" са в напреднала фаза на приватизация и скоро ще напуснат държавната люлка.

Публичните дружества сред големите са едва 14, което показва как фондовата борса все още не е представителна за българската икономика. Година по-рано броят им е бил с едно по-малко. Отсега обаче може да се прогнозира, че през тази година групата им ще оредее с още две - БТК се подготвя да се оттегли от борсата, а "Кремиковци" може насилствено да я напусне, ако тръгне по пътя на фалита. Въпреки това може да се очаква, че ако не тази година, поне през следващите някоя от големите местни компании ще реши да търси финансиране от капиталовия пазар. Или пък, че средноголемите публични дружества ще пораснат бързо и приходите им ще надминат психологическата граница от 100 млн. лв.

Лидер

От години няма интрига в състезанието за български корпоративен шампион - неотменно лидерската позиция се държи от местна компания на руската "Лукойл". Дилемата е само с кое от двете си дъщерни фирми ще застане начело - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" или дистрибутора на едро и дребно "Лукойл България". През миналата година и двете дъщерни дружества порастват, което съвсем не е неочаквано предвид скока в цената на горивата. Отсега може да се прогнозира и рязък скок в приходите на "Лукойл България", която всеки момент се очаква да придобие 75 от бензиностанциите на конкурента си "Петрол" и една петролна база срещу 237 млн. евро. В комбинация с още по-скъпите горива лидерското място на "Лукойл" изглежда непоклатимо и през следващата година.

Поскъпващата електрическа енергия довежда и до леко разместване в следващите позиции - държавната НЕК изпреварва миналогодишния вицешампион "Кумерио мед". Другата причина е, че медодобивният завод край Пирдоп миналата година два месеца почти не работи заради модернизация и разширяване. Затова пък тази година спокойно може да се очаква, че "Кумерио мед" ще има основания да се състезава за подгласник на "Лукойл".

Метали

Поредна хубава година изживяват и заводите от металургичната индустрия. Високите цени и нарастващото търсене водят до скок в приходите на почти всички български представители на сектора. Най-видим е разцветът при "Стомана индъстри", "Промет стиил" и ОЦК - Кърджали. Изключение от групата на печелившите е "Кремиковци". Макар че на хартия комбинатът отчита растящи приходи, отчетът на компанията още не е одитиран, а този за 2006 г. е с отказ от заверка. Затова и анализът на предоставените данни е спорен. За никой не е тайна, че "Кремиковци" от години работи на загуба, а през 2008 г. е на крачка от фалита. Заради тежкото му финансово състояние, той работи с намалена мощност и по всяка вероятност в следващата класация "Капитал 100" ще е извън клуба на компаниите с приходи над 1 млрд. лв. Затова пък до няколко години може да се очаква нов металургичен представител класацията - през есента австрийската Voest Alpine ще избере къде да изгради нов стоманодобивен завод за 5 млрд. евро, а България има огромни шансове да бъде предпочетена. В клуба на "милиардерите" на "Капитал 100" скоро може да дебютира и "Стомана индъстри", която през тази година откри нов цех, с който удвои производството си.

Индустрия

Традиционно индустрията не е силно представена сред най-големите компании, заради липсата на огромни предприятия за производство на машини, автомобили и т.н. Все пак заводи като "Либхер" (за хладилници), "Монбат" (за акумулатори), ЕПИК и "Сензор-Найт индастриъл" (за електроника), както и представителите на химическата индустрия като "Агрополихим" и "Солвей - Соди" могат да отчетат суперуспешна година - приходите и печалбите им растат значително, а плановете им за в бъдеще са само в посока увеличаване на производството.

В леката индустрия също нямат основания за притеснения. Най-бързо порастват представителите на сектора храни и напитки - "Кока Кола", "Нестле", "Белла", "Крафт фуудс". Текстилният бранш все още остава само с два представителя в клуба на големите въпреки че в сектора работят много фирми и износът на продукция надхвърля милиард. И двамата обаче са част от италианската група "Миролио". Компанията преструктурира българския си бизнес през миналата година, като го преразпредели между дъщерните си дружества, затова приходите на едната се покачват много, а на другата леко падат.

Търговия

Над 1/3 от фирмите в "Капитал 100" са от сектора на търговията. С най-многобройни представители са веригите за продажба на горива. Общият знаменател между тях е, че всички са под контрола на чуждестранни собственици и че бизнесът им расте - чрез разширяване на веригите бензиностанции, увеличаване на приходите заради растящите цени на петрола и скачащия акциз. Почти сходна е картината и във веригите за продажба на хранителни стоки и бяла и черна техника - увеличаващото се платежоспособно търсене и новопостроените обекти водят до ръст в приходите им. Трайно присъствие в клуба на големите вече имат и вносителите на автомобили, които имат повече от приятен скок в продажбите и тенденцията едва ли ще се обърне скоро. Новите в клуба на големите са търговците с метали, кабели, машини за селското стопанство и строителството, които вече имат обороти от милиони заради растящата икономика и свързаните с тях сектори.

Строителство

Бумът в строителството на сгради и пътища вече доведе първите три големи фирми в клуба на големите. Първи в групата влизат изпълнителите на големи инфраструктурни обекти и сгради. Отсъствието на инвеститорите в недвижими имоти се обяснява с факта, че за всеки отделен проект се създава ново дружество, за да се разпредели рискът. Затова пък те дебютират в класацията с консолидираните приходи.

Губещи и липсващи

2007 г. не е бляскава за всички големи фирми. Девет компании от класацията са с намаляващи приходи, като при половината от тях причината е в преструктуриране на бизнеса или пък заради временно спиране за ремонт и разширяване на производството.

Някои от тях отстъпват от завоюваните територии. Например БТК се премества няколко позиции назад вероятно заради отлива на клиенти на фиксирана телефония. Затова пък приходите на GSM дружество й "БТК мобайл" растат, но заради солидните инвестиции то все още работи на загуба. Отстъпление в резултата има и "АЕЦ Козлодуй", но тук причината е извън компания - просто част от мощностите й бяха затворени. Търговците на български цигари отчитат спад в продажбите заради масовото навлизане на вносни продукти на сходни цени.

И на пръв поглед е доловима лисата на представители на някои от най-динамичните и големи за икономиката ни отрасли - туризма и селското стопанство. Тук обяснението е едно и също - раздробена собственост. И докато при туризма консолидацията скоро вероятно ще доведе пръв представител на сектора в клуба на големите, то при земеделието на хоризонта не се задава компания, която скоро да доближи границата от 100 млн. лв.

ПозицияКомпанияСекторПриходи (хил.лв)Печалба (хил. лв)
20072006  2006200720062007
1 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАСгорива5,652,1015,783,349-24,238103,522
21ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯгорива3,300,6433,639,94665,65932,362
33НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯенергетика2,226,8882,473,42632,16333,963
42КУМЕРИО МЕДметали2,531,0342,216,485117,20750,461
56КРЕМИКОВЦИметали1,119,9541,625,419-280,792-35,930
65МОБИЛТЕЛтелекомуникации1,142,0081,256,952327,870324,141
78ОМВ БЪЛГАРИЯгорива924,5191,122,02117,07515,843
87БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯтелекомуникации986,081970,728283,080248,553
9 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯенергетика70910,462214,217
1011СТОМАНА-ИНДЪСТРИметали681,822872,93370,46991,688
1113ПЕТРОЛгорива661,908817,10514,055-22,918
1212КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛтелекомуникации669,400806,00063,400104,000
1318К ЕНД К-ЕЛЕКТРОНИКСтърговия608,000749,00036,00033,000
1414СОФИЯ МЕДметали658,016692,30823,619-2,517
1521ОВЕРГАЗ ИНК.енергетика437,895677,69820,37120,248
1617КЦМметали532,609645,63572,03942,718
179АЕЦ КОЗЛОДУЙенергетика739,724634,1574,7123,459
1820ШЕЛ БЪЛГАРИЯгорива479,411601,0575,83742,499
1919БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИтранспорт481,291571,437-29,93424,126
2016АСАРЕЛ-МЕДЕТдобивна577,942519,777113,631208,601
21 КОДАК ГРАФИК КОМЮНИКЕЙШЪНпечатарска517,385517,99615,31412,419
2233ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕенергетика266,000492,90021,0006,100
2322ПАРАХОДСТВО БМФтранспорт443,315455,12718,79330,107
2425ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2енергетика361,685428,4458,4739,697
2535БАЛКАН СТАР АУТОМОТИВтърговия259,291406,84710,07814,878
2629ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМАмашини и оборудване317,250398,62210,28634,131
2724НАФТА-ТРЕЙДИНГгорива404,500396,2682,3442,814
2827ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯенергетика340,834365,764-5,582-15,004
2928МИНИ МАРИЦА - ИЗТОКдобивна322,923360,65311,1458,018
3023ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯенергетика843,797359,99567,45154,913
3132БИЛЛА БЪЛГАРИЯтърговия274,005335,16613,37417,667
3236ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯтърговия254,333330,92315,39732,683
3330РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯгорива306,953319,6155,7843
3434ХИГИЯфармацевтика268,210304,406--
3551ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕенергетика177,600299,4006,20028,600
36185ПРОМЕТ СТИИЛметали153,423298,2215,8493,209
3731ТОПЛИВОгорива287,908288,1337,0898,311
3842КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари229,192288,01740,73550,629
3966АГРОПОЛИХИМхимия160,228279,90014026,000
4059СОМАТтранспорт201,718279,420-7,291-3,079
4138НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ "ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"транспорт247,053276,463-53,490-65,662
4258ТЕЦ ВАРНАенергетика175,372272,8836,67212,029
4339ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3енергетика242,030271,46680,24331,859
4440СОЛВЕЙ СОДИхимия235,801268,16352,18555,865
4544СОФАРМА ТРЕЙДИНГфармацевтика138,040263,396250767
4649ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИмашини и оборудване198,304262,4359,91012,741
4747АЛКОМЕТметали215,129251,8894,5923,763
4868ОЦКметали157,204250,18016,85115,363
4950ДЕВНЯ ЦИМЕНТдобивна198,636229,31659,00455,142
5064БЛАГОЕВГРАД-БТхрани, напитки, цигари167,664228,6057,91630,034
51 ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦАмашини и оборудване164,205220,983--
5270ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯхимия155,272214,93018,44539,784
5356ВИДЕОЛУКСтърговия178,714209,8799,5436,414
5454НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари180,494209,1869,84411,735
5562МОТО-ПФОЕтърговия170,642204,2879,8789,304
5682ХЪСтърговия131,861201,67412,80916,264
5763ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИхимия169,716199,07624,02728,070
58102КИРОВтърговия104,731198,0282,2115,848
59142Е.МИРОЛИОоблекло и текстил66,689191,219-1,173117
6053НЕОХИМхимия186,004191,0323,2413,612
6173СТИНГфармацевтика150,437190,3181,793375
6275КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯдървопреработване145,035183,3698,92914,667
6367СОФАРМАфармацевтика159,275180,29422,03430,630
6469ЗЛАТНА ПАНЕГА ЦИМЕНТдобивна155,547179,27736,50461,238
6590СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛмашини и оборудване118,595177,4532,50810,745
6665БРИКЕЛенергетика160,349176,80011,86423,699
6774ТЕЦ - БОБОВ ДОЛенергетика150,148174,2454,2264,560
68 БЕЛЛА БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари61,162172,6036252,272
69138ЕКО БЪЛГАРИЯгорива71,434172,405-2,8611,863
70 ИНТЕРКОМ ГРУПтърговия120,705170,5554,05213,851
7171РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕтранспорт153,132167,30315,83322,137
7297ПИКАДИЛИтърговия107,415166,205-6,213-188
7391АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари118,761160,99318,13619,374
7476СОФИЯ ФРАНС АУТОтърговия140,235158,18611,95828,989
7577СТИЛМЕТметали138,771156,76411,53911,625
7684КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари128,295155,53512,13313,983
77133БТК МОБАЙЛтелекомуникации77,939153,873-148,338-123,241
7878БЪЛГАРСКИ ПОЩИтелекомуникации138,474153,5639,07010,560
7989БОЛКАН НЮЗ КОРПОРЕЙШЪНмедии121,639149,85940,63159,050
80 РЕНО НИСАН БЪЛГАРИЯтърговия114,267146,5053,9106,722
8152СИМЕОН-2търговия182,748146,4201,7011,462
82132МОНБАТмашини и оборудване85,722143,9008,48617,409
8385КАБЕЛКОМЕРСтърговия127,307141,89310,1552,785
8441МИРОЛИО БЪЛГАРИЯоблекло и текстил233,340141,76922,17321,146
8583ГАЗТРЕЙДгорива128,899141,1166,197-8,383
86107ЗАГОРКАхрани, напитки, цигари117,550140,9467,53912,652
8761СТИЛ КОМОДИТИСметали172,298140,2509,8231,992
88104ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯдобивна103,925138,90316,20749,472
89 СЕ БОРДНЕТЦЕ-БЪЛГАРИЯмашини и оборудване74,733138,7481,441-4,565
9093КООПЕРАЦИЯ "ПАНДА"търговия114,998137,9509,40613,060
91103ПРИСТА ОЙЛгорива107,162136,8144,8502,692
9287СИМЕНСтърговия103,225135,29814,4604,387
9394ГЕРМАНОС ТЕЛЕКОМ-БЪЛГАРИЯтърговия114,031134,4106,8875,592
9459ТЪРГОВСКА ЛИГА - НАЦИОНАЛЕН АПТЕЧЕН ЦЕНТЪРфармацевтика173,425133,6451,8021,120
9598ОРГАХИМхимия106,250128,3458,0956,764
96126БАЛКАНСТРОЙстроителство83,920125,6752,87813,645
97166ХОЛДИНГ ПЪТИЩАстроителство49,581125,474-45531,313
98119ГЛАВБОЛГАРСТРОЙстроителство86,084121,5904,5835,845
99121ФИЛКАБмашини и оборудване88,867119,6569,9757,859
100117ЧИПИТА БЪЛГАРИЯхрани, напитки, цигари91,553116,98511,1919,842
  Средно за компаниите от топ 100 391,627454,42716,67523,362

Забележка

Някои от компаниите, които попадат в класацията на най-големите 100 фирми за 2006 г., не подадоха в технологичния срок необходимите данни, за да бъдат включени в "Капитал 100". Те са: БУЛГАРГАЗ ХОЛДИНГ, МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ, НАФТЕКС ПЕТРОЛ, ИНТЕРПЕТРОЛЕУМ ЕНД ПАРТНЪРС, БЕНТ ОИЛ, ЕВРОФУТБОЛ, ЕЛАЦИТЕ - МЕД, НАДИН-ТРАНС, БУРГОЙЛ, ЕЛАДА ИМПЕКС, СПИЙДСТАР, БЪЛГАРИЯ ЕР, ТАБАК ТРЕЙДИНГ, ГЛАКСОСМИТКЛАЙН, ЛИБРА, ЛИТЕКС, ТОЙОТА БЪЛГАРИЯ, КАВЕН ОРБИКО, ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГ, ПОРШЕ БГ, ВЕСТНИКАРСКА ГРУПА БЪЛГАРИЯ, КАМЕНИЦА

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Когато икономиката расте с около 6% годишно, тези, които порастват три пъти повече, имат повод за празник. В тази група влизат 100-те най-големи компании, които през 2007 г. отчитат среден ръст на приходите от над 16 процента. Сигурно, когато си голям и вече имаш установен бизнес модел, растежът е по-лесен. Двигател на оборота са и поскъпналите стоки - най-вече металите, горивата и храните.

Местните "гиганти" заработват и голяма част от брутния вътрешен продукт на страната - приходите на стоте компании представляват малко над 80% от БВП през миналата година. Десетте лидера в класацията имат оборот от грандиозните дори за България 20 млрд. лева, което стои внушително на фона на БВП от 56.5 млрд. лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  К.

  Смешна класация, ако чакате да ви пращат данните в "технологичния срок". Все пак вие пишете вестник, а хората може да са заети с тяхната си работа.
  Например за Челопеч хората са си публикували (оборотите и печалбата) и няма как да бъде другояче щото са листвани не на софийската разбира се, ама кой да чете.
  Пък и на английски ма всичко отгоре.

 • 2
  Avatar :-|
  NPaine

  Като стана дума за английски: защо не издавате приложението и на английски( може и да го правите, не знам, в интернет е само на български). Авторитета на класацията ще се вдигне ако е търсена и от чуждестранни мениджъри и инвеститори. А и не е кой-знае колко голям патриотичен подвиг да издаваш подобна класация само на бг. Бихте могли да се замислите и за руски, немски и френски. Както и да изпращате класацията (безплатно може би) , примерно разбира се, на посолствата на държавите на големите чуждестранни инвеститори.
  И още нещо: Отказа на голяма част от класираните предприятия да се финансират през борсата най-вероятно означава че нямат желание да се съобразяват с правилата за прозрачност и отчетност за публичните дружества. Т.е. данните които сте получили от тях е напълно възможно да са завишени и не изцяло (или изобщо) точни.

  С оглед насърчаването на развитието на бизнеса у нас, може да организирате награда ( по скоро морална, може и парична) на името на капитал за най-бързо развиващо се малко или средно предприятие; за най-иновативно предприятие; за най-екологично производство и т.н. весели работи.
  Иначе идеята на капитал за класацията не е лоша, дано и да се развие добре. И дано по стар бг обичай да не приемате съветите като критика, а просто като нешо добро и необходимо.

 • 3
  Avatar :-?
  Въпрос

  Много ми е интересно как всички електроразпределителни компании са в класацията с изключение на Е.ОН България, които имат над 560 млн. приходи за миналата година според сайта им. Да не говорим, че фирма от вашата група доскоро им беше консултант и едва ли нямате информация. Моля от Капитал да отговорят.

 • 4
  Avatar :-|
  Николай Стоянов

  @3 Класацията е по неконсолидирани данни, а дейността на Е.ОН е разбита в отделни дружества...

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=517876

  "Част от 25-те й представителя присъстват и чрез отделните си фирми в основната класация. За други обаче това е единственият възможен начин да се разбере колко са големи. Такива примери са "ЕОН България", "Евромаркет груп", "Алфа финанс холдинг". Германската енергийна компания "ЕОН България" работи в страната чрез две свои дружества, но предпочита да отчита публично дейността си общо. Групата "Евромаркет" продава оборудването и строителните си машини чрез различни поделения, включително в чужбина, затова големият обем на бизнеса й може да бъде видян само чрез консолидираните данни."

 • 5
  Avatar :-|
  ОК

  @4
  Ясно, благодаря за отговора.

 • 6
  Avatar :-|
  ПОНАЗНАЙВАШ

  Свалете си фаила в Ексел и добавете колонка печалба на фирмите . Приема се че посочената печалба е чиста - след облагане с данъци.

  Много е интересно . В първата десетка на класацията печалбата е около 2 % на всичките само на Мобилтел и БТК е 26% .

  Как ви се вижда - Лукоил Нефтохимик Бургас и Лукойл България да имат под 2% чиста печалба. А уж петролните компании печелели най-много ..дрън дрън ... Явно в България не е така или надуват по всякакъв възможен начин разходите .

 • 7
  Avatar :-|
  Смех

  Смехотворна класация!
  Хахахахахаха....

 • 8
  Avatar :-|
  Г.Василев

  Лукоил Нефтохимик Бургас и Лукойл България само преработват петрола, а не го добиват. А печалбите на големите телекомуникационни компании само показват нивото на конкуренция в тоя бизнес в България. Т.е. показват, че такава няма.

  Г.Василев

 • 9
  hristok1 avatar :-|
  hristok1

  Абе някой ще ми каже ли печалбата в таблицата в милн. ли е?

 • 10
  hristok1 avatar :-|
  hristok1

  Извинявам се то било в хил лева, защото ми се сттрува малко.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.