С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 24 юни 2008, 11:53, 11243 прочитания

Най-големите компании в "Капитал 100" през 2007 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Графиката с най-големите компании

Увеличаване

Когато икономиката расте с около 6% годишно, тези, които порастват три пъти повече, имат повод за празник. В тази група влизат 100-те най-големи компании, които през 2007 г. отчитат среден ръст на приходите от над 16 процента. Сигурно, когато си голям и вече имаш установен бизнес модел, растежът е по-лесен. Двигател на оборота са и поскъпналите стоки - най-вече металите, горивата и храните.

Местните "гиганти" заработват и голяма част от брутния вътрешен продукт на страната - приходите на стоте компании представляват малко над 80% от БВП през миналата година. Десетте лидера в класацията имат оборот от грандиозните дори за България 20 млрд. лева, което стои внушително на фона на БВП от 56.5 млрд. лева.


Акционери

Големите компании растат с помощта на чуждестранен капитал и опит - доказателство за това е, че в над половината от дружествата в класацията има международни акционери - основно европейски. Тук разликата в сравнение с преди пет години е значителна, защото тогава под 1/3 от компаниите лидери бяха с чуждо участие. Присъствието им дойде първо по линия на приватизацията, но през последните години те идват основно чрез покупка на български компании (например магазините "Пикадили", "Техномаркет") или като инвестират на зелено (стъкларските заводи на "Шишеджам", белгийските заводи за електроника ЕПИК, "Сензор-Найт индастриъл" и т.н.). Големите местни компании най-често влизат и в хоризонта на международните гиганти, които търсят да придобият фирма в бързорастящите икономики на Централна и Източна Европа. Само през миналата година нови собственици влязоха в БТК, "Кумерио мед", "Идеал стандарт - Видима" и др.

Трайна тенденция е и изтеглянето на държавата от големите дружества. Тя все още е собственик на 12 от компаниите в класацията, докато преди пет години броят беше над 30. С тази разлика, че отсега може да се предскаже намаляващият им брой догодина, защото БМФ и ТЕЦ "Бобов дол" са в напреднала фаза на приватизация и скоро ще напуснат държавната люлка.Публичните дружества сред големите са едва 14, което показва как фондовата борса все още не е представителна за българската икономика. Година по-рано броят им е бил с едно по-малко. Отсега обаче може да се прогнозира, че през тази година групата им ще оредее с още две - БТК се подготвя да се оттегли от борсата, а "Кремиковци" може насилствено да я напусне, ако тръгне по пътя на фалита. Въпреки това може да се очаква, че ако не тази година, поне през следващите някоя от големите местни компании ще реши да търси финансиране от капиталовия пазар. Или пък, че средноголемите публични дружества ще пораснат бързо и приходите им ще надминат психологическата граница от 100 млн. лв.

Лидер

От години няма интрига в състезанието за български корпоративен шампион - неотменно лидерската позиция се държи от местна компания на руската "Лукойл". Дилемата е само с кое от двете си дъщерни фирми ще застане начело - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" или дистрибутора на едро и дребно "Лукойл България". През миналата година и двете дъщерни дружества порастват, което съвсем не е неочаквано предвид скока в цената на горивата. Отсега може да се прогнозира и рязък скок в приходите на "Лукойл България", която всеки момент се очаква да придобие 75 от бензиностанциите на конкурента си "Петрол" и една петролна база срещу 237 млн. евро. В комбинация с още по-скъпите горива лидерското място на "Лукойл" изглежда непоклатимо и през следващата година.

Поскъпващата електрическа енергия довежда и до леко разместване в следващите позиции - държавната НЕК изпреварва миналогодишния вицешампион "Кумерио мед". Другата причина е, че медодобивният завод край Пирдоп миналата година два месеца почти не работи заради модернизация и разширяване. Затова пък тази година спокойно може да се очаква, че "Кумерио мед" ще има основания да се състезава за подгласник на "Лукойл".

Метали

Поредна хубава година изживяват и заводите от металургичната индустрия. Високите цени и нарастващото търсене водят до скок в приходите на почти всички български представители на сектора. Най-видим е разцветът при "Стомана индъстри", "Промет стиил" и ОЦК - Кърджали. Изключение от групата на печелившите е "Кремиковци". Макар че на хартия комбинатът отчита растящи приходи, отчетът на компанията още не е одитиран, а този за 2006 г. е с отказ от заверка. Затова и анализът на предоставените данни е спорен. За никой не е тайна, че "Кремиковци" от години работи на загуба, а през 2008 г. е на крачка от фалита. Заради тежкото му финансово състояние, той работи с намалена мощност и по всяка вероятност в следващата класация "Капитал 100" ще е извън клуба на компаниите с приходи над 1 млрд. лв. Затова пък до няколко години може да се очаква нов металургичен представител класацията - през есента австрийската Voest Alpine ще избере къде да изгради нов стоманодобивен завод за 5 млрд. евро, а България има огромни шансове да бъде предпочетена. В клуба на "милиардерите" на "Капитал 100" скоро може да дебютира и "Стомана индъстри", която през тази година откри нов цех, с който удвои производството си.

Индустрия

Традиционно индустрията не е силно представена сред най-големите компании, заради липсата на огромни предприятия за производство на машини, автомобили и т.н. Все пак заводи като "Либхер" (за хладилници), "Монбат" (за акумулатори), ЕПИК и "Сензор-Найт индастриъл" (за електроника), както и представителите на химическата индустрия като "Агрополихим" и "Солвей - Соди" могат да отчетат суперуспешна година - приходите и печалбите им растат значително, а плановете им за в бъдеще са само в посока увеличаване на производството.

В леката индустрия също нямат основания за притеснения. Най-бързо порастват представителите на сектора храни и напитки - "Кока Кола", "Нестле", "Белла", "Крафт фуудс". Текстилният бранш все още остава само с два представителя в клуба на големите въпреки че в сектора работят много фирми и износът на продукция надхвърля милиард. И двамата обаче са част от италианската група "Миролио". Компанията преструктурира българския си бизнес през миналата година, като го преразпредели между дъщерните си дружества, затова приходите на едната се покачват много, а на другата леко падат.

Търговия

Над 1/3 от фирмите в "Капитал 100" са от сектора на търговията. С най-многобройни представители са веригите за продажба на горива. Общият знаменател между тях е, че всички са под контрола на чуждестранни собственици и че бизнесът им расте - чрез разширяване на веригите бензиностанции, увеличаване на приходите заради растящите цени на петрола и скачащия акциз. Почти сходна е картината и във веригите за продажба на хранителни стоки и бяла и черна техника - увеличаващото се платежоспособно търсене и новопостроените обекти водят до ръст в приходите им. Трайно присъствие в клуба на големите вече имат и вносителите на автомобили, които имат повече от приятен скок в продажбите и тенденцията едва ли ще се обърне скоро. Новите в клуба на големите са търговците с метали, кабели, машини за селското стопанство и строителството, които вече имат обороти от милиони заради растящата икономика и свързаните с тях сектори.

Строителство

Бумът в строителството на сгради и пътища вече доведе първите три големи фирми в клуба на големите. Първи в групата влизат изпълнителите на големи инфраструктурни обекти и сгради. Отсъствието на инвеститорите в недвижими имоти се обяснява с факта, че за всеки отделен проект се създава ново дружество, за да се разпредели рискът. Затова пък те дебютират в класацията с консолидираните приходи.

Губещи и липсващи

2007 г. не е бляскава за всички големи фирми. Девет компании от класацията са с намаляващи приходи, като при половината от тях причината е в преструктуриране на бизнеса или пък заради временно спиране за ремонт и разширяване на производството.

Някои от тях отстъпват от завоюваните територии. Например БТК се премества няколко позиции назад вероятно заради отлива на клиенти на фиксирана телефония. Затова пък приходите на GSM дружество й "БТК мобайл" растат, но заради солидните инвестиции то все още работи на загуба. Отстъпление в резултата има и "АЕЦ Козлодуй", но тук причината е извън компания - просто част от мощностите й бяха затворени. Търговците на български цигари отчитат спад в продажбите заради масовото навлизане на вносни продукти на сходни цени.

И на пръв поглед е доловима лисата на представители на някои от най-динамичните и големи за икономиката ни отрасли - туризма и селското стопанство. Тук обяснението е едно и също - раздробена собственост. И докато при туризма консолидацията скоро вероятно ще доведе пръв представител на сектора в клуба на големите, то при земеделието на хоризонта не се задава компания, която скоро да доближи границата от 100 млн. лв.

Позиция Компания Сектор Приходи (хил.лв) Печалба (хил. лв)
2007 2006     2006 2007 2006 2007
1   ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС горива 5,652,101 5,783,349 -24,238 103,522
2 1 ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ горива 3,300,643 3,639,946 65,659 32,362
3 3 НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ енергетика 2,226,888 2,473,426 32,163 33,963
4 2 КУМЕРИО МЕД метали 2,531,034 2,216,485 117,207 50,461
5 6 КРЕМИКОВЦИ метали 1,119,954 1,625,419 -280,792 -35,930
6 5 МОБИЛТЕЛ телекомуникации 1,142,008 1,256,952 327,870 324,141
7 8 ОМВ БЪЛГАРИЯ горива 924,519 1,122,021 17,075 15,843
8 7 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ телекомуникации 986,081 970,728 283,080 248,553
9   ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ енергетика 70 910,462 2 14,217
10 11 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ метали 681,822 872,933 70,469 91,688
11 13 ПЕТРОЛ горива 661,908 817,105 14,055 -22,918
12 12 КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ телекомуникации 669,400 806,000 63,400 104,000
13 18 К ЕНД К-ЕЛЕКТРОНИКС търговия 608,000 749,000 36,000 33,000
14 14 СОФИЯ МЕД метали 658,016 692,308 23,619 -2,517
15 21 ОВЕРГАЗ ИНК. енергетика 437,895 677,698 20,371 20,248
16 17 КЦМ метали 532,609 645,635 72,039 42,718
17 9 АЕЦ КОЗЛОДУЙ енергетика 739,724 634,157 4,712 3,459
18 20 ШЕЛ БЪЛГАРИЯ горива 479,411 601,057 5,837 42,499
19 19 БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ транспорт 481,291 571,437 -29,934 24,126
20 16 АСАРЕЛ-МЕДЕТ добивна 577,942 519,777 113,631 208,601
21   КОДАК ГРАФИК КОМЮНИКЕЙШЪН печатарска 517,385 517,996 15,314 12,419
22 33 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ енергетика 266,000 492,900 21,000 6,100
23 22 ПАРАХОДСТВО БМФ транспорт 443,315 455,127 18,793 30,107
24 25 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 енергетика 361,685 428,445 8,473 9,697
25 35 БАЛКАН СТАР АУТОМОТИВ търговия 259,291 406,847 10,078 14,878
26 29 ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА машини и оборудване 317,250 398,622 10,286 34,131
27 24 НАФТА-ТРЕЙДИНГ горива 404,500 396,268 2,344 2,814
28 27 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ енергетика 340,834 365,764 -5,582 -15,004
29 28 МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК добивна 322,923 360,653 11,145 8,018
30 23 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ енергетика 843,797 359,995 67,451 54,913
31 32 БИЛЛА БЪЛГАРИЯ търговия 274,005 335,166 13,374 17,667
32 36 ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯ търговия 254,333 330,923 15,397 32,683
33 30 РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯ горива 306,953 319,615 5,784 3
34 34 ХИГИЯ фармацевтика 268,210 304,406 - -
35 51 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ енергетика 177,600 299,400 6,200 28,600
36 185 ПРОМЕТ СТИИЛ метали 153,423 298,221 5,849 3,209
37 31 ТОПЛИВО горива 287,908 288,133 7,089 8,311
38 42 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 229,192 288,017 40,735 50,629
39 66 АГРОПОЛИХИМ химия 160,228 279,900 140 26,000
40 59 СОМАТ транспорт 201,718 279,420 -7,291 -3,079
41 38 НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ "ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" транспорт 247,053 276,463 -53,490 -65,662
42 58 ТЕЦ ВАРНА енергетика 175,372 272,883 6,672 12,029
43 39 ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3 енергетика 242,030 271,466 80,243 31,859
44 40 СОЛВЕЙ СОДИ химия 235,801 268,163 52,185 55,865
45 44 СОФАРМА ТРЕЙДИНГ фармацевтика 138,040 263,396 250 767
46 49 ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ машини и оборудване 198,304 262,435 9,910 12,741
47 47 АЛКОМЕТ метали 215,129 251,889 4,592 3,763
48 68 ОЦК метали 157,204 250,180 16,851 15,363
49 50 ДЕВНЯ ЦИМЕНТ добивна 198,636 229,316 59,004 55,142
50 64 БЛАГОЕВГРАД-БТ храни, напитки, цигари 167,664 228,605 7,916 30,034
51   ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦА машини и оборудване 164,205 220,983 - -
52 70 ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯ химия 155,272 214,930 18,445 39,784
53 56 ВИДЕОЛУКС търговия 178,714 209,879 9,543 6,414
54 54 НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 180,494 209,186 9,844 11,735
55 62 МОТО-ПФОЕ търговия 170,642 204,287 9,878 9,304
56 82 ХЪС търговия 131,861 201,674 12,809 16,264
57 63 ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ химия 169,716 199,076 24,027 28,070
58 102 КИРОВ търговия 104,731 198,028 2,211 5,848
59 142 Е.МИРОЛИО облекло и текстил 66,689 191,219 -1,173 117
60 53 НЕОХИМ химия 186,004 191,032 3,241 3,612
61 73 СТИНГ фармацевтика 150,437 190,318 1,793 375
62 75 КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ дървопреработване 145,035 183,369 8,929 14,667
63 67 СОФАРМА фармацевтика 159,275 180,294 22,034 30,630
64 69 ЗЛАТНА ПАНЕГА ЦИМЕНТ добивна 155,547 179,277 36,504 61,238
65 90 СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛ машини и оборудване 118,595 177,453 2,508 10,745
66 65 БРИКЕЛ енергетика 160,349 176,800 11,864 23,699
67 74 ТЕЦ - БОБОВ ДОЛ енергетика 150,148 174,245 4,226 4,560
68   БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 61,162 172,603 625 2,272
69 138 ЕКО БЪЛГАРИЯ горива 71,434 172,405 -2,861 1,863
70   ИНТЕРКОМ ГРУП търговия 120,705 170,555 4,052 13,851
71 71 РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ транспорт 153,132 167,303 15,833 22,137
72 97 ПИКАДИЛИ търговия 107,415 166,205 -6,213 -188
73 91 АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 118,761 160,993 18,136 19,374
74 76 СОФИЯ ФРАНС АУТО търговия 140,235 158,186 11,958 28,989
75 77 СТИЛМЕТ метали 138,771 156,764 11,539 11,625
76 84 КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 128,295 155,535 12,133 13,983
77 133 БТК МОБАЙЛ телекомуникации 77,939 153,873 -148,338 -123,241
78 78 БЪЛГАРСКИ ПОЩИ телекомуникации 138,474 153,563 9,070 10,560
79 89 БОЛКАН НЮЗ КОРПОРЕЙШЪН медии 121,639 149,859 40,631 59,050
80   РЕНО НИСАН БЪЛГАРИЯ търговия 114,267 146,505 3,910 6,722
81 52 СИМЕОН-2 търговия 182,748 146,420 1,701 1,462
82 132 МОНБАТ машини и оборудване 85,722 143,900 8,486 17,409
83 85 КАБЕЛКОМЕРС търговия 127,307 141,893 10,155 2,785
84 41 МИРОЛИО БЪЛГАРИЯ облекло и текстил 233,340 141,769 22,173 21,146
85 83 ГАЗТРЕЙД горива 128,899 141,116 6,197 -8,383
86 107 ЗАГОРКА храни, напитки, цигари 117,550 140,946 7,539 12,652
87 61 СТИЛ КОМОДИТИС метали 172,298 140,250 9,823 1,992
88 104 ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ добивна 103,925 138,903 16,207 49,472
89   СЕ БОРДНЕТЦЕ-БЪЛГАРИЯ машини и оборудване 74,733 138,748 1,441 -4,565
90 93 КООПЕРАЦИЯ "ПАНДА" търговия 114,998 137,950 9,406 13,060
91 103 ПРИСТА ОЙЛ горива 107,162 136,814 4,850 2,692
92 87 СИМЕНС търговия 103,225 135,298 14,460 4,387
93 94 ГЕРМАНОС ТЕЛЕКОМ-БЪЛГАРИЯ търговия 114,031 134,410 6,887 5,592
94 59 ТЪРГОВСКА ЛИГА - НАЦИОНАЛЕН АПТЕЧЕН ЦЕНТЪР фармацевтика 173,425 133,645 1,802 1,120
95 98 ОРГАХИМ химия 106,250 128,345 8,095 6,764
96 126 БАЛКАНСТРОЙ строителство 83,920 125,675 2,878 13,645
97 166 ХОЛДИНГ ПЪТИЩА строителство 49,581 125,474 -455 31,313
98 119 ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ строителство 86,084 121,590 4,583 5,845
99 121 ФИЛКАБ машини и оборудване 88,867 119,656 9,975 7,859
100 117 ЧИПИТА БЪЛГАРИЯ храни, напитки, цигари 91,553 116,985 11,191 9,842
    Средно за компаниите от топ 100   391,627 454,427 16,675 23,362

Забележка
Някои от компаниите, които попадат в класацията на най-големите 100 фирми за 2006 г., не подадоха в технологичния срок необходимите данни, за да бъдат включени в "Капитал 100". Те са: БУЛГАРГАЗ ХОЛДИНГ, МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ, НАФТЕКС ПЕТРОЛ, ИНТЕРПЕТРОЛЕУМ ЕНД ПАРТНЪРС, БЕНТ ОИЛ, ЕВРОФУТБОЛ, ЕЛАЦИТЕ - МЕД, НАДИН-ТРАНС, БУРГОЙЛ, ЕЛАДА ИМПЕКС, СПИЙДСТАР, БЪЛГАРИЯ ЕР, ТАБАК ТРЕЙДИНГ, ГЛАКСОСМИТКЛАЙН, ЛИБРА, ЛИТЕКС, ТОЙОТА БЪЛГАРИЯ, КАВЕН ОРБИКО, ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГ, ПОРШЕ БГ, ВЕСТНИКАРСКА ГРУПА БЪЛГАРИЯ, КАМЕНИЦА
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

К100 Най-големите работодатели за 2012: Леко разместване на пластовете 5 К100 Най-големите работодатели за 2012: Леко разместване на пластовете

Някои държавни мастодонти продължават да оптимизират персонала си, а частният сектор - да се адаптира към икономическата среда

16 юли 2013, 21004 прочитания

К100 Ритейл: Една малко по-добра година 11 К100 Ритейл: Една малко по-добра година

Повечето вериги за храни увеличават приходите си

16 юли 2013, 19006 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Топ 100" Затваряне
Най-големите холдинги

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10