Строителство

Лидер

Балканстрой

Продажби: 125 675 хил. лв.

Печалба: 13 645 хил. лв.

С оборот от 11.4 милиарда евро за 2007 г. пазарът на недвижими имоти се определя за локомотива в растежа на българската икономика. Ако съотнесем това число, изчислено от Строителната камара, към БВП на страната, излиза, че продажбите в сектора представляват почти 40%. За сравнение, в Испания, смятана от мнозина за най-големия пазар на имоти в Европа, този показател се движи между 25% и 28%. Затова и добрите финансови резултати на строителните компании не предизвикват изненада. Факт обаче е, че най-големите три от тях "Балканстрой", "Холдинг Пътища" и "Главболгарстрой" заемат дъното в класацията на 100-те най-големи български компании - съответно 96, 97 и 98. Основната причина за тези позиции на строителните компании е, че секторът продължава да е силно раздробен. По данни на браншовата камара в отрасъла работят около 11 хил. предприятия с приблизително 150 000 заети в тях. Другият голям проблем е сивият сектор. Според различни оценки над 50% от строителството продължава да е в сивата зона.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  дарителски форум

  14.07.2009
  Помогни на Росина


  код на SMS: DMS ROSINA

  Изпратете дарителски SMS с текст DMS ROSINA на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , vivatel и M-Tel).

  Росина Русева е от град Варна. През 1969 година, след имунизация (неправилно поставена инжекция), получава увреждане на двигателния апарат – детска церебрална парализа. Днес Росина ползва инвалидна количка през повечето време, но се придвижва й с проходилка на кратки разстояния.

  За да може Росина да проходи самостоятелно, е необходимо да се извърши специализирано лечение. След проучване на различни възможности е получена оферта от болницата Хадаса в Израел, която е на стойност 11 840 евро и включва медицински изследвания и лечение. За съжаление тази сума е непосилна за Росина и тя разчита на дарителска подкрепа.

  За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС.

  Избраната от вас кампания получава минимум 90 % от всички финансови постъпления, а останалата сума покрива административни разходи по проекта DMS. Повече информация можете да намерите тук.

  През месец юли 2009 в подкрепа на кампанията "Помогни на Росина" бяха изпратени 302 SMS.

  Ако решите да подкрепите Росина и по банков път, ето данните на дарителската сметка:

  Societe Generale Експресбанк

  Титуляр: Росина Русева

  BIC: TTBBBG22

  IBAN: BG68TTBB94005524159347

  Благодарим ви, че подкрепяте Росина!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал