С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 23 юни 2009, 14:49, 23935 прочитания

Най-големите 100 български компании през 2008 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Инфографика

Географията на големите

Увеличаване

Началото на 2008 г. с нищо не подсказваше, че почти десетгодишният период на бурен ръст на българските компании може да бъде прекъснат. Финансовата криза, започнала в САЩ още през 2007 г., се прехвърли в Европа и други части на света и постепенно се превърна в икономическа. В България извън финансовите компании и пазара на недвижимите имоти в почти всички останали сектори промяната дойде през есента на 2008 г. За някои фирми влошаването на бизнес средата се случи чак в началото на този година.

Заради първите силни месеци на 2008 г. не е учудващо, че продажбите на по-голяма част от компаниите (86%) в "Капитал 100" отбелязват ръст, като средно се качват с малко над 17%, което е над 1 процентен пункт по-добро представяне в сравнение с предходната година. Кризата обаче личи при вглеждане в печалбата. Почти всяка пета компания отчита загуба, докато преди година с негативен финансов резултат са били само осем дружества. Така средната печалба сред топ 100 компаниите пада до символичните 2.5 млн. лв. Ако обаче се пренебрегне рекордната загуба от близо 1 млрд. лв. на "Кремиковци" и на още пет от най-губещите фирми, то средната печалба на фирма се покачва десет пъти и е точно колкото през 2007 г.


България за пореден път показа, че не е изолиран остров, а вече е свързана с глобалните тенденции. Класацията на списание Forbes на 2000 най-големи корпорации в света (Global 2000) показа сходна на българската картина – печалбата на компаниите пада с 31%, а ръстът на приходите е едноцифрен. За американските корпорации 2008 г. е дори по-черна: класацията Fortune500 показа, че за две години печалбите на гигантите се топят с 85%.

За българските фирми годината е далеч по-добра. Ръстът на приходите от 17% е дори по-добро постижение от 2007 г. То се случва на фона на по-нисък ръст на брутния вътрешен продукт през 2008 г. от 6%, но пък инфлацията е 7.8 процента. Но прогнозите за 2009 г. са далеч по-консервативни и повечето компании очакват спад.

Анатомия на успелитеТочно половината от 100-те български гиганта са собственост на чуждестранни инвеститори. И в това няма нищо странно – тъкмо големите български компании са интересни цели за придобиване от международните концерни.

Държавните компании и тази година са 12. От тях осем са част от новообразувания "Български енрегиен холдинг", като за първа година влизат и дъщерните "Електроенергиен системен оператор" и "Булгартрансгаз". Затова пък две бивши държавни компании вече са с частни собственици: "Български морски флот" и ТЕЦ "Бобов дол". Всъщност тези две приватизирани дружества са единствените в клуба на големите, които през 2008 г. са сменили собственика си. Обяснението тук вероятно се крие и в световната криза, която първо удари финансовия сектор и така затрудни сливанията и придобиванията.

Едва 13 публични дружества попадат в редиците на големите сто. Това е дори с едно по-малко в сравнение с миналата година. Причината е, че "Оргахим" е изпреварена от дузина непублични компании и излиза от клуба на първата стотица. Заради падащия борсов пазар едва ли може да се очаква промяна през 2009 г. Затова и борсата ще си остане сравнително непредставителна за развитието на едрия бизнес в страната.

Българските великани

За първа година милиардниците са десет. Към предишната група от седем дружества с обороти над 1 млрд. лв. се присъединяват "Стомана индъстри", "Овергаз" и "ЧЕЗ електро". Така топ 10 на българските компании имат продажби за над 25 млрд. лв., което е почти 40% от брутния вътрешен продукт през миналата година. Преди две години тези показатели бяха съответно с 10 млрд. лв. и с 10 проценти пункта по-ниски. Промяната си има обяснение. Сред десетте корпоративни великана седем са свързани с енергийни ресурси, а два с метали. До средата на миналата година световните цени на тези стоки стигнаха невиждано високи нива в историята на отчитането на цените. Последва драстичен спад, но високите цени се проектираха директно в приходите на българските дружества. Заради втората половина на годината пък три от големите дружества завършват на загуба. Предишни години единственият член на топ 10, който не работеше на печалба, беше "Кремиковци". Всъщност това е и дружеството, което едва ли в бъдеще ще се завърне в отбора на големите. Комбинатът е в процедура по фалит, почти не работи и едва ли може да се очаква възкръсването му. Другата компания, напуснала още преди година клуба на милиардниците, е БТК. Причината е, че приходите от разговори по стационарни телефони продължават да падат. Бившият държавен монополист обаче вероятно скоро ще се завърне в отбора на лидерите, защото в дружеството се вля дъщерната му компания "БТК мобайл". Освен това телекомът тази година планира да продаде голяма част от ненужните си сгради в центровете на големите градове, което ще го изстреля отново на първите места на класацията.

Петролна резервация

Като закована на първото място си стои бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим". От години двете български компании на руското дружество имат резервации за първите две места. Приходите и на двете растат, което е повече от очаквано, защото горивата бяха скъпи през половината от годината, а и "Лукойл България" добави към веригата си още 75 бензиностанции, които придоби от конкурента си "Петрол". Изненада е по-скоро голямата загуба на бургаската рафинерия, но обяснението вероятно е точно в големите амплитуди в цените на суровия петрол.

Още по-отчетливо този фактор влияе и на приходите на "Булгаргаз" и "Овергаз", които заради високите международни цени на природния газ растат с внушителните 30% и 65%. Затова пък тази година движението е в обратната посока.

Губещи и печеливши

Тежката индустрия традиционно означава големи заводи, а оттам и високи приходи. 2008 г. обаче беше особена за българските металургични заводи. Повечето свиха бизнеса си, главно заради намалялото световно търсене. Изключение от тази група са "Аурубис" (наследник на държавното МДК - Пирдоп) и "Стомана индъстри". Те пораснаха основно заради инвестиции в допълнителни мощности, но няма да е неочаквано, ако през тази година приходите им спрат да растат заради глобалната икономическа криза.

Големият губещ в този сектор е "Кремиковци". Комбинатът отчита вероятно най-голямата загуба в българската корпоративна история от почти 1 млрд. лв. Отчетът не е одитиран, но данните изглеждат точно огледало на случилото се в комбината – няколко собственика и оператора, които извлякоха дивиденти за себе си и оставиха завода с дългове от около 2 млрд. лв.

Скромно, но стабилно

Около половината от компаниите в групата на големите са производствени. Заводите за машини, оборудване, храни и т.н. вече от години са част от класацията "Капитал 100", но присъствието им е по-видимо във втората половина на подреждането. Индустриалните предприятия работят основно за износ и точно по тази причина годината не е блестяща. Поръчките в автомобилостроенето паднаха, строителните материали вече не са толкова търсени, потреблението на електроника намаля. На този фон стабилно изглежда бъдещето на производителите на храни и напитки, както и на лекарства.

Има и добра индустриална новина - през 2008 г. заработи заводът за авточати на френската "Монтюпе" в Русе. Въпреки кризата сред автопроизводителите българското предприятие скоро може да се нареди в редиците на топ 100. Лошата е, че други големи нови заводи не бяха изградени. Затова пък доста фабрики бяха разширени.

Когато потреблението растеше

Групата на търговските компании в "Капитал 100" изглежда стабилна - вече няколко поредни години около 1/3 от всички компании са посредниците между производителите и потребителите. Най-многолюдна е групата на дистрибуторите на едро и дребно на горива, следват веригите магазини за техника и храни, вносителите на автомобили и доставчиците на лекарства. Целият този бизнес е концентриран в столицата, където всъщност са централите на 58 от фирмите в топ 100.

Редиците на строителните компании, които дебютираха в клуба на големите през миналата година с три представителя, оредяват през 2008 г. Докато заради сливане на дъщерни дружества "Главболгарстрой" се премества от задните места в средата, то "Холдинг Пътища" отпада от групата на 100-те лидера. Идващите месеци, а дори и години, ще са трудни за сектора и затова местата на строителите в следващите класации не изглеждат резервирани.

Трудни прогнози

За първа година анкетирахме и топ мениджърите на големите компании какво очакват през текущата година. Много от тях се осмелиха да дадат прогнози въпреки трудността да се познае движението на бизнеса по време на криза. Допитването показа, че 2009 г. не се очертава като крайно тежка: средният спад на приходите им ще е под 9%. При печалбите очакванията са по-мрачни - почти 40% надолу. Малко по-оптимистични са данните от проучване на изследователското звено Economist Intelligence Unit. То показва, че през януари българските компании (не само големите като при "Капитал 100") са прогнозирали нулев ръст на продажбите за 2009 г., а в края на май тази стойност вече е ръст от 2.5 на сто.

ТОП 100 ПО ПРИХОДИ ЗА 2008 Г. (ХИЛ. ЛВ.)
Позиция     Продажби Печалба/Загуба
2008 2007 Компания Сектор 2007 2008 2007 2008
    Средно за компаниите от топ 100   453,977 533,062 25,784 1,555
  * компаниите не са участвали в "Капитал 100" през миналата година          
1 1 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС горива 5,783,349 7,132,855 103,522 -473,402
2 2 ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ горива 3,639,946 4,821,744 32,362 1,645
3 3 НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ (част от БЕХ) енергетика 2,494,589 2,975,656 41,479 46,837
4 4 АУРУБИС (Кумерио мед) метали 2,206,706 2,559,196 52,338 -169,065
5 7 ОМВ БЪЛГАРИЯ горива 1,123,179 1,575,682 15,843 8,419
6 * БУЛГАРГАЗ (част от БЕХ) енергетика 1,113,088 1,433,104 86,989 -90,543
7 6 МОБИЛТЕЛ телекомуникации 1,258,354 1,327,089 311,260 325,373
8 10 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ метали 876,572 1,128,934 91,688 95,712
9 15 ОВЕРГАЗ ИНК енергетика 667,647 1,098,224 20,248 11,147
10 9 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ енергетика 910,500 1,076,800 14,200 14,400
11 11 ПЕТРОЛ горива 792,862 952,885 -23,083 203,203
12 8 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ телекомуникации 988,496 900,422 248,553 -197,041
13 12 КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ телекомуникации 806,000 899,800 143,600 104,000
14 17 АЕЦ КОЗЛОДУЙ (част от БЕХ) енергетика 634,157 835,564 3,459 70,110
15 13 К ЕНД К-ЕЛЕКТРОНИКС търговия 741,796 829,176 26,369 35,874
16 18 ШЕЛ БЪЛГАРИЯ горива 601,057 668,353 42,279 16,866
17 22 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ енергетика 512,049 642,943 73 6,118
18 14 СОФИЯ МЕД метали 692,308 618,973 -2,517 -56,248
19 19 БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ транспорт 566,167 562,909 24,126 -9,146
20 5 КРЕМИКОВЦИ метали 1,336,886 557,541 -45,658 -975,503
21 * ЕВРОФУТБОЛ хазарт 492,021 545,073 51,231 51,389
22 24 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 (част от БЕХ) енергетика 428,445 534,801 22,182 48,148
23 * КАВЕН ОРБИКО търговия 339,058 494,398 4,102 4,489
24 25 БАЛКАН СТАР АУТОМОТИВ търговия 430,260 484,348 19,163 10,292
25 33 РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯ горива 324,345 470,586 3 -25,163
26 16 КЦМ метали 645,635 465,757 42,718 -
27 23 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ транспорт 376,275 460,935 10,499 58,020
28 * ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР (част от БЕХ) енергетика 357,433 453,070 9,433 6,567
29 29 МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК (част от БЕХ) добивна 360,565 421,360 8,018 1,648
30 26 ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА машини и инструменти 399,791 419,273 34,131 16,028
31 27 НАФТА-ТРЕЙДИНГ горива 396,494 412,625 2,530 1,644
32 28 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ енергетика 365,635 394,188 -15,004 -58,325
33 39 АГРОПОЛИХИМ химия 279,900 394,000 26,000 -34,000
34 30 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ енергетика 359,900 389,600 54,900 56,600
35 35 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ енергетика 321,996 375,632 28,623 33,351
36 20 АСАРЕЛ-МЕДЕТ добивна 519,777 368,365 208,601 213,714
37 38 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 288,017 357,738 50,629 68,658
38 * БЪЛГАРИЯ ЕР транспорт 237,525 335,512 -10,055 -59
39 45 СОФАРМА ТРЕЙДИНГ фармация 259,290 328,738 767 5,281
40 * САКСА горива 193,489 327,050 749 824
41 43 ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3 енергетика 271,466 314,504 31,859 20,030
42 37 ТОПЛИВО горива 288,155 312,889 8,311 1,802
43 51 ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦА машини и инструменти 220,983 306,440 11,056 7,605
44 56 ХЪС метали 215,067 296,290 16,264 19,832
45 60 НЕОХИМ химия 185,361 287,710 3,008 44,841
46 44 СОЛВЕЙ СОДИ химия 268,200 286,600 55,900 26,800
47 40 СОМАТ транспорт 279,420 276,444 -3,079 -6,408
48 41 НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ "ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" транспорт 268,009 270,646 -65,566 -110,331
49 98 ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ строителство 121,590 267,105 5,845 13,762
50 54 НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 205,441 266,803 15,094 22,164
51 46 ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ машини и инструменти 263,480 265,059 12,741 12,659
52 49 ДЕВНЯ ЦИМЕНТ циментова 234,346 261,972 55,149 40,388
53 64 ЗЛАТНА ПАНЕГА ЦИМЕНТ циментова 179,277 242,711 61,238 89,495
54 61 СТИНГ фармация 190,318 238,400 375 -
55 88 ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ циментова 183,765 235,709 67,991 66,951
56 69 ЕКО БЪЛГАРИЯ горива 172,404 234,389 -7,514 -8,807
57 70 ИНТЕРКОМ ГРУП търговия 172,427 232,098 13,851 17,340
58 52 ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯ стъкларска 214,930 230,449 39,784 30,459
59 58 КИРОВ търговия 196,729 227,434 5,848 4,001
60 47 АЛКОМЕТ метали 251,889 222,155 3,762 1,116
61 57 ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ стъкларска 199,245 216,677 27,223 28,528
62 55 МОТО-ПФОЕ търговия 202,891 209,051 9,304 4,482
63 * ЛИТЕКС КОМЕРС търговия 157,506 207,752 -6,178 15,076
64 50 БЛАГОЕВГРАД-БТ цигари 228,605 207,468 30,034 11,230
65 * ЕКОМЕТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ търговия 66,768 205,761 34,970 55,347
66 72 ПИКАДИЛИ търговия 168,156 204,000 -188 3,803
67 68 БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ храни и напитки 172,603 203,700 2,272 -
68 188 ЗЪРНЕНИ ХРАНИ БЪЛГАРИЯ търговия 43,887 202,148 11,844 8,318
69 108 ПАПАС-ОЛИО храни и напитки 110,320 199,649 2,444 13,630
70 76 КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯ храни и напитки 155,535 192,463 13,983 21,672
71 73 АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯ храни и напитки 160,993 192,348 19,374 10,647
72 91 ПРИСТА ОЙЛ горива 137,603 191,387 2,631 4,791
73 * ТАБАК ТРЕЙДИНГ ПАРТНЪР цигари 130,585 189,849 3,137 7,289
74 65 СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛ машини и инструменти 177,453 186,896 10,745 11,431
75 66 БРИКЕЛ енергетика 176,800 184,487 23,699 25,341
76 62 КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ дървообработване 183,369 181,010 17,667 -189
77 59 Е.МИРОЛИО текстил и облекло 188,430 180,953 117 -24,386
78 71 РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ транспорт 161,397 180,387 22,137 26,510
79 * ЛИТЕКС търговия 195,164 180,295 957 83
80 80 РЕНО НИСАН БЪЛГАРИЯ търговия 145,843 178,276 6,722 4,634
81 * ЕВРОМАРКЕТ КЪНСТРАКШЪН търговия 165,005 177,370 22,708 11,858
82 79 БОЛКАН НЮЗ КОРПОРЕЙШЪН медии 153,900 173,600 59,100 62,400
83 67 ТЕЦ - БОБОВ ДОЛ енергетика 174,423 173,211 5,077 -1,495
84 63 СОФАРМА фармация 160,438 170,195 30,630 19,295
85 74 СОФИЯ ФРАНС АУТО търговия 158,186 168,440 28,972 38,255
86 82 МОНБАТ машини и инструменти 141,547 165,266 16,901 26,632
87 48 ОЦК метали 250,180 164,610 22,903 -29,762
88 96 БАЛКАНСТРОЙ строителство 124,825 162,956 12,880 14,210
89 * МАГАЗИНИ ЕВРОПА търговия 129,365 161,014 -453 597
90 85 ГАЗТРЕЙД горива 151,930 155,996 -8,356 -3,645
91 75 СТИЛМЕТ метали 156,764 154,728 11,625 7,078
92 * БУЛГАРТРАНСГАЗ (част от БЕХ) енергетика 150,363 148,418 42,733 15,618
93 120 АВЕНДИ търговия 101,355 145,181 5,163 6,002
94 * ГРАДУС - 3 храни и напитки 51,459 143,043 953 10,728
95 100 ЧИПИТА БЪЛГАРИЯ храни и напитки 116,985 143,011 9,842 13,710
96 89 СЕ БОРДНЕТЦЕ-БЪЛГАРИЯ машини и инструменти 136,511 141,004 257 259
97 93 ГЕРМАНОС ТЕЛЕКОМ-БЪЛГАРИЯ търговия 134,410 140,476 6,184 -1,785
98 * ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА енергетика 50,073 139,502 561 889
99 103 ПИК-КО търговия 114,159 138,906 5,729 3,323
100 110 ДОВЕРИЕ-БРИКО търговия 107,873 138,041 3,867 6,905

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

К100 Най-големите работодатели за 2012: Леко разместване на пластовете 5 К100 Най-големите работодатели за 2012: Леко разместване на пластовете

Някои държавни мастодонти продължават да оптимизират персонала си, а частният сектор - да се адаптира към икономическата среда

16 юли 2013, 21007 прочитания

К100 Ритейл: Една малко по-добра година 11 К100 Ритейл: Една малко по-добра година

Повечето вериги за храни увеличават приходите си

16 юли 2013, 19011 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Топ 100" Затваряне
Методология

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10