Вътрешната комисия ще внесе промени в Закона за личните данни

Комисията за защита на личните данни изпрати допълнително служители, които да помагат на гражданите.
Комисията за защита на личните данни изпрати допълнително служители, които да помагат на гражданите.    ©  Надежда Чипева
Комисията за защита на личните данни изпрати допълнително служители, които да помагат на гражданите.
Комисията за защита на личните данни изпрати допълнително служители, които да помагат на гражданите.    ©  Надежда Чипева

Ръководствата на вътрешната комисия в Народното събрание и на Комисията за защита на личните данни са се договорили миналия четвъртък да подготвят законови промени, които да облекчат процедурата по регистрация и актуализация на оператори на лични данни. Това съобщи пред "Капитал" председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов.

Промените в закона трябва да бъдат подготвени от комисията за защита на личните данни, а ангажиментът на депутатите е възможно най-бързо да ги внесат за обсъждане в пленарна зала. Пред "Капитал" председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова обясни, че вече има подготвен проект, който ще бъде даден още този месец на депутатите. Комисията планира да използва германския или испанския опит в тази област. В Германия не се изисква специална регистрация на операторите на лични данни. В Испания всичко става по електронен път и няма нужда да се ходи до комисията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Канела на каца

  Четете ли само: "В Германия не се изисква специална регистрация на операторите на лични данни." И това в държавата която стана известна по цял свят с нейния строг Datenschuetzgesetz, по който осъдиха Лидл, Кауфланд, Немски Железници и др. гиганти да плащат на служителите си като попове. Kaкво са правили и къде са гледали нашите не знам! Запазва се традицията, да търсят със свещ най-малоумното и неефективно нещо от всяка държава, за да приложат събраното наведнъж у дома.

 • 2
  Avatar :-|
  моряка

  Какви лични данни ,какви пет лева.Каква комисия ,какви лапачи за сметка на нашите данъци.Да си ходят у дома. Нашите лични данни са на всенароден и безнадзорен пространствен ефир..Кой от където те подхване ти иска лични данни.Просто ми е чудно защо МВР иска нещо ,което може да го вземе от всеки.Това заприлича на онази песен "Кисми ,лизми....

 • 3
  Avatar :-|
  нещеп

  А аз питам защо съществува такава комисия.....още една рота бюрократи на народна издръжка .Така ли иначе,личните ни данни въобще не са защитетни....Писна ми от имитационни действия.....!

 • 4
  Avatar :-|
  БК

  Какво налага "актуализация на данните"? Истина ли е, че при разработването на нова система не са могли да "прехвърлят" данните от старата и са ги загубили?

 • 5
  silverhead avatar :-|
  silverhead

  Има няколко възможни варианта:
  1. Старите данни са загубени
  2. Не е осигурена техническа възможност за миграция на старите в новата система
  3. Нови разпоредби изискват повече данни, отколкото са в старата система (декларация за биометрия, ДНК и т.н.)
  Редно е някой да каже, каква е причината вече регистрирани оператори да се пререгистрират отново.

  Оф топик: има някакъв голям срив в данните на НАП, във връзката НАП Търговски регистър, при миграцията на данни от НОИ към НАП. При всичко платено от НАП ми казаха, че дължа както пари за осигуровки, така и за данъци. Наложи се да носа извлечения от банката и копия от платежни, за да оправят данните. А ако ги бях внесъл на каса и загубил бележките?

 • 6
  Avatar :-|
  Smehurko

  Е и аз опитах по електронен път. Попълних си данните но не се принтира. Опита и адвоката ми да го направи от неговата кантора - пак не стана. Системата им не работи. Те какво искат - да отида до софия и да се редя на опашка като едно време в плод-зеленчука за картофи ли. Няма да стане. Изпратих им писмо-запитване с обратна разписка пък ако ще и срока да изтече. Аз нямам намерение да им уплътнявам работното време като кибича на една базсмислена опашка. Оправете си електронния вариант. Безотговорно еот ваша страна. И кой я е направил тази страница, че не работи. Зпечелен конкурс ли е или пак фиктивен?

 • 7
  Avatar :-|
  Taка е тръгнало

  Пак ли опашки бе? Още не съм притръпнал от ноемврийската опашка в Столична община, прочутото Оборище 44. Там всяка година около ХХХ хиляди фирми се изсипват, да декларират сметоизвозване на база брой контейнери. Гишето е само едно - не можело 2 и повече служители да "бъркат" в системата едновременно. На когото пикочният мехур издържи 3 часа без тоалетна, печели 3 пъти по-ниска такса. Декларираният контейнер още не съм го видял пред офиса ми. Кофите са си същите, каквито от 10 години насам. Което налага извода, че в крайна сметка решаваща за няколкото хиляди лева нагоре или надолу е здрвината на пикочния мехур

 • ядосан

  Стига идиотски и первезни експерименти. Господа политици бизнесът не ви е цици от които само да бозаете!!! Оправяйте се щото няма да остане кой да ви храни!

 • 9
  Avatar :-|
  БК

  Данните са изгубени при миграцията, като са запазени само регистрационните номера. т.е. ключа на записа. Няма нови изисквания, т.е. формулярите за регистрите са същите. Ако някои администратори имат промяна в регистрите, според закона те сами трябва да отидат за актуализация, а не да чакат покана.

 • 10
  Avatar :-P
  Радикал 7

  Правната комисия трябва да направи петминутно заседание и да одобри следния проект:

  Закон за изменение на Закона за защита на личните данни.

  Член единствен.

  Този закон отменя Закона за защита на личните данни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал