Денят, в който Земята спря
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Денят, в който Земята спря

Денят, в който Земята спря

"Какъв е смисълът да спасяваме живота, когато виждам какво правите с него."

7061 прочитания

Това е ключовата реплика на Лилу, главната героиня от една позабравена кинокласика, със заглавие "Петият елемент". Филмът тръгва по кината точно преди 40 години и в него авторът, някой си Люк Бесон от Франция, създава антиутопична картинка на бъдещето, в която Земята е заплашена от унищожение (любима тема на авторите от онова време, когато все още не се е смятало за просташко да се говори за толкова очевидни неща). Темите и историята са подчинени на наивитета и декадентския дух на 90-те години, но в тях се откриват дори и с невъоръжено око няколко визионерски сюжетни нишки, които свирят в забележителен синхрон с концерта на нашето време.

Вероятно самите автори не са предполагали колко точно са разказали и нарисували бъдещото общество, потънало в корупция и отпадъци, обожествило евтините технологични джаджи. Както и колко вярно е основното твърдение във филма – това, че светът може да бъде спасен, ако има баланс между четирите класически елемента. Баланс, който може да бъде постигнат само благодарение на петия – човекът. Днес, когато светът на хората се намира на вратата на 2038 година и за всички вече е ясно, че балансът е безвъзвратно изгубен, и то именно заради петия елемент, остава висящ един-единствен въпрос: Дойде ли моментът, в който всичко ще приключи?

Това е нашият традиционен обзорен материал, в който ще опитаме да отбележим най-важните тенденции, свързани с нас и средата около нас, за следващата година.

ОГЪН

Оптимистичните очаквания са тази година океанът да погълне още 1 милион квадратни километра суша, а над 2.5 милиона души да умрат от недостиг на прясна питейна вода

Започваме с най-малкото зло. Горските пожари ще вилнеят на милиони квадратни километри по целия свят. Когато преди двайсетина години разходите за превенция и потушаване на огнените стихии надминаха 1 милиард долара годишно в САЩ, отделни слаби гласове се опитаха да повдигнат темата за връзката между климатичните изменения и все по-честите и все по-свирепи пожари. Трябваше да минат още десет, за да стигнем до принципно съгласие, че тя съществува, но мерките, които впоследствие бяха гласувани, бяха твърде закъснели, а и бързо се удавиха в потопа от съпътстващи и по-спешни проблеми. Следейки тенденциите от последните години, можем спокойно да предвидим, че разходите в тази област и тази година ще надминат един трилион долара в световен мащаб. Нови около милион и половина души ще трябва да бъдат предислоцирани, а няколко десетки милиона ще имат преки здравословни поражения, причинени от въглеродния оксид (Carbon monoxide), без да броим жертвите на посттравматично стресово разстройство, което на фона на останалото някои наблюдатели определят като "чиста глезотия".

ВЪЗДУХ

Всъщност статистиките отдавна вече са се размили в изчисляването на точните проценти, когато става въпрос за смърт, причинена от един или друг елемент във въздуха. Както е известно на всички – въздух за дишане няма. Апокалиптичните картини, които предвиждаха активисти, учени и отделни политици през 20-те години (може би си спомняте забележителното телевизионно обръщение на големия американски философ Скот Йън през 2022), се оказаха мед и масло в сравнение с истинския живот (за по-младите ни читатели: медът е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите на живите части на растенията). Състоянието на въздуха в градовете в България, рязко влошено преди няколко години, когато и последните хора се преместиха от селата в градовете, продължава да деградира и единствените, които и тази година ще бъдат в известен смисъл на плюс, са вносителите на противогази и собствениците на все по-нашумелите в средите на изтъняващия елит окси-шопове, в които последният тренд е бутилиран въздух от Южния полюс. В световен план най-бурно се очаква да бъде отново в Китай, където експериментите с тройното данъчно таксуване на въздуха предизвикаха най-големите метежи в страната от Първата водна криза насам. В шестте най-големи китайски града хората и тази година няма да видят слънце, а първенец по най-чист въздух за седма поредна година ще бъде Абу Даби, не на последно място благодарение на кристалния купол, който бе изграден над целия град и на съответната система, захранваща цялата инсталация с кислород, по-известна като "Двайсет и първото чудо на света".

ЗЕМЯ

Не се подвеждайте от полушеговития ни тон – нещата са мегазле, както казват по-възрастните. Армиите с миниатюрни дронове – изкуствени опрашители, които полазиха от изток след изчезването на пчелите, успяха да спасят част от земеделските култури и точно когато всички си отдъхнаха, че все пак няма да умрем веднага, се случи голямата терористична криза и тази технология беше масово забранена. Това, от една страна, дава работа на около седемстотин милиона души, глобално заети в изкуственото опрашване на растения. Но и през тази година ще загубим безвъзвратно нови между 4 и 7 вида. В България най-сериозно е положението с обработваемите площи – запустиняването ще превземе нови територии и на практика всички равнини в страната ще бъдат безплодни. Отглеждането на зеленчуци и плодове ще се случва в по-високите части на страната, но ще си остане екзотично и скъпо хоби.

ВОДА

Около 2050 година 3/5 от населението на света ще бъде съставено от възрастни, 1/5 от деца и 1/5 – от хора в трудоспособна възраст

Традиционно в научните среди линията на времето по отношение на водата е маркирана от Първата и Втората водни кризи. Знаете – през двайсет и пета 90% от питейната вода в Азия свърши (най-тежко отново беше в Китай, където милиард и половина души се оказаха без достъп до питейна вода). Тогава този проблем беше частично решен чрез гигантските пречистватели на океанска вода (прочутите десалинатори), които с цената на безумно количество енергия дават нещо-като-питейна-вода на оцелелите. Втората криза дойде през 2030-та – когато Малдивите окончателно потънаха. Разбира се, в случая говорим за голяма криза не заради някакви си 300 хиляди души, които се оказаха внезапно без земя под краката си – по това време вечe MCR-1 се вихреше и отнемаше живота на 5 до 7 милиона души годишно – а заради символиката. Нивото на океаните се беше покачило рязко, така наречените "антизатоплисти" млъкнаха и изчезнаха, заедно с всички свои "документи" и "данни", но вече беше прекалено късно. Оптимистичните очаквания са тази година океанът да погълне още 1 милион квадратни километра суша, а над 2.5 милиона души да умрат от недостиг на прясна питейна вода. Като обобщение, ако ни извините за проявата на лош вкус, ще цитираме един поет от XV век: "Край извора от жажда ще умра."

ПЕТИЯТ ЕЛЕМЕНТ

Казусите, свързани с Човека, през 2038 са толкова много, че е трудно дори да започнем този параграф. Затова без много предисловия – най-важните: рязката криза на стерилност при мъже и жени, започнала внезапно в края на далечната 2018 г., изглежда, е овладяна. Очаква се нивата на раждаемост да се задържат и дори съвсем леко да се покачат през следващата година, предимно вследствие на много високите нива в някои западноевропейски страни (Германия, скандинавските страни), където години наред се води политика за промяна на хранителните навици, стимулират се някои специфични земеделски и животновъдни практики, знаете историята. Според наблюдателите ще отнеме около 20 години оттук нататък, за да стигнем нивата от преди кризата, което от своя страна ще ни изправи пред нов демографски проблем – около 2050 година 3/5 от населението на света ще бъде съставено от възрастни, 1/5 от деца и 1/5 – от хора в трудоспособна възраст. Това обаче са относителни прогнози на фона на стихийното бедствие, свързано с MCR-1. Този ген, който в резултат на безразборното използване на антибиотици в миналото създаде резистентните към всякакви антибиотици бактерии (Супербъговете), продължава да върлува и да събаря населението с исполинската си коса. Не е ясно какви ще са числата през следващата година (варират от 10 до 20 милиона смъртни случаи вследствие на различни инфекции), но е сигурно, че ако не се случи чудо, до няколко години хората на цялата планета ще се познават по име. У нас лошата новина идва от света на спорта: националният отбор по футбол отново е изваден от предстоящата надпревара за световното първенство, тъй като не отговаря на член 8 от Новия кодекс на ФИФА, а именно: "Отборът трябва да разполага с 22-ма състезатели, способни да пробягат 200 метра без почивка."

По традиция завършваме позитивно (най-вече за да не загубим и последната шепа читатели, които се интересуват от истински новини): Очаквайте в следващия брой вдъхновяващата история на петнайсетгодишния Нокушикаши Зутокуру от град Окума, Япония, който, както много други деца от региона на Фукушима, се ражда само с глава (без тяло) заради високите нива на радиация. Поддържа се жив чрез специалната система Brain in a VAT и благодарение на новите технологии дори има милиони последователи в популярната социална мрежа Headswap.

Гери Тарух, "Софийски въздух"

Да бъдем отговорни потребители

Знаете, че държавата притежава 51% от дяловете на фирмата. Тя осъществява постоянен и много стриктен контрол всекидневно. Така че категорично отхвърлям инсинуациите, че служители на "Софийски въздух" се ползвали с преференции, по-ниски такси за кубичен метър, едва ли не специални доставки с вносен планински въздух и всичко останало, с което ни засипаха някои ваши конкурентни издания. Колкото до финансовите прогнози – за съжаление те не са розови. За осма поредна година фирмата ще бъде на загуба – изкупната цена ще продължи да се покачва, разходите за доставки – също, а доставната цена просто не може да ги последва. Хората нямат с какво да плащат. И отново използвам трибуната, за да отправя следния призив: настойчиво умоляваме потребителите да ползват въздуха отговорно. Не е нужно да спираме да дишаме, но има много начини да не го правим разточително.

"Не е задължително всичко това да се случи. Има хора, които работят неуморно, за да променят света към по-добро. Ако ти си един от тях, стани част от Chivas Venture – международен конкурс за социални предприемачи с награден фонд от 1 млн. долара. Регистрирай се до 30 октомври 2017 г."

Това е ключовата реплика на Лилу, главната героиня от една позабравена кинокласика, със заглавие "Петият елемент". Филмът тръгва по кината точно преди 40 години и в него авторът, някой си Люк Бесон от Франция, създава антиутопична картинка на бъдещето, в която Земята е заплашена от унищожение (любима тема на авторите от онова време, когато все още не се е смятало за просташко да се говори за толкова очевидни неща). Темите и историята са подчинени на наивитета и декадентския дух на 90-те години, но в тях се откриват дори и с невъоръжено око няколко визионерски сюжетни нишки, които свирят в забележителен синхрон с концерта на нашето време.

Вероятно самите автори не са предполагали колко точно са разказали и нарисували бъдещото общество, потънало в корупция и отпадъци, обожествило евтините технологични джаджи. Както и колко вярно е основното твърдение във филма – това, че светът може да бъде спасен, ако има баланс между четирите класически елемента. Баланс, който може да бъде постигнат само благодарение на петия – човекът. Днес, когато светът на хората се намира на вратата на 2038 година и за всички вече е ясно, че балансът е безвъзвратно изгубен, и то именно заради петия елемент, остава висящ един-единствен въпрос: Дойде ли моментът, в който всичко ще приключи?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  sava_chankov avatar :-|
  Сава Чанков

  Изотвътре пита ме детето
  дали през 2037 от небето
  ще валят като комети
  сочни телешки котлети?

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Четивото си го бива и всичко описано в него може да стане реалност... А може и да не стане, от много от нас зависи това, който доживее дотогава, ще види...

 • 3
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  ...Абе - с какво сте се... напушили в редакцията?
  Розови слонове и невидими дружки виждате ли?..

  И това показва как преминава глориа мунди... Нищо общо с Капитал отпреди 5г.... Смяната на поколението журналисти довежда до скрита реклама статии и ниво на ПИЦццццц...

 • 4
  tie_interceptor avatar :-?
  tie_interceptor

  Кой филм тръгва преди 40 години?!
  Да не е имало и друг "Петият елемент"?!

 • 5
  cuklio avatar :-|
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  Не знаех че Мила Йовович е на повече от 60.....Малеев
  ПП Альооо редакцията да намалите там каквото ползвате че резултата хич ама никак не е на добре.

 • 6
  teodoratodorova avatar :-|
  Teodora Todorova

  До коментар [#5] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Статията е написана през 2037 година, затова филмът е тръгнал по кината преди 40 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Надеждите на 2037 г.

Надеждите на 2037 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK