Личният избор на храна като мярка срещу климатичната криза
Нов проект на "Slow Food България" цели да повиши знанията за храната и ангажираността на хората към екопроблемите


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Негативните промени в климата обикновено се асоциират с вредните емисии, отделяни от транспорта, енергетиката, промишлеността. Начинът, по който човечеството се изхранва обаче, също има огромен принос за задълбочаването на проблема. Както недвусмислено показа публикуваният през август специален доклад на ООН по темата, интензивното и монокултурно земеделие, мащабното индустриално животновъдство и промишленото производство на храни изтощават земята и допринасят значително за глобалното затопляне. И нещата ще стават все по-зле, защото населението на света се увеличава, а средният стандарт на живот се подобрява и диетата на човечеството включва все повече и повече калории, особено месо и преработени продукти.
Един от начините да противодействаме е да се насърчи устойчивото и локално производство и да се промени потребителското поведение - да научим повече за това как се отглежда храната ни; да включим в диетата си повече устойчиво отглеждани храни и повече растителни храни; да правим информиран избор, когато пазаруваме.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.