България ще убеждава ЕК, че само в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид

Еврокомисията заведе дело срещу страната за системно замърсяване на въздуха

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има само в община Гълъбово. Toва ще твърди България пред Съда на Европейския съюз и ще настоява делото на ЕК срещу нея да бъде прекратено.

Позицията беше приета от Министерския съвет ден след като останалият без вода Перник беше задушен от серен диоксид, който е изключително опасен за човешкото здраве. Точно затова Европейската комисия заведе през миналата година искова молба срещу страната за систематично и постоянно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности за серен диоксид, определени от Директива 2008/50/ЕО относно качеството на въздуха.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "България ще убеждава ЕК, че САМО в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид. Еврокомисията заведе дело срещу страната за системно замърсяване на въздуха".
  Позицията беше приета от Министерския съвет ден след катоостаналият без вода Перник беше зад:ушен от серен диоксид, който е изключително опасен за човешкото здраве.
  Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда "ИАОС" в Перник средночасовата норма от 350 н9/т3 беше надвишена три пъти".
  В югоизточната част на страната се намират четири от най-големи топлоелектрически централи - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел", както и и т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица -изток з". Всички те имат инсталации за сероотчистване, макар че има съмнение доколко тази на "Брикел" работи редовно".

  Нередност?
 • 2
  anelihristova avatar :-|
  anel

  Русе някак си винаги го пропускат, когато се говори за мръсен въздух. А е публична тайна, че тук от години имаме големи проблеми с въздуха. Моля Ви обърнете внимание и на нас. Никоя институция не взима отношение, всичко се потулва, а ние умираме! Дробовете ни стават твърди, развиваме белодробни емфиземи. Тази година не сме дишали нито ден чист въздух. Умираме!!! Освен Монтюпе и други заводи ТЕЦ - Русе, които е на Ковачки,, ни довършва. Става нетърпимо. Днес 20.01.2020 русенските медии гръмнаха с новината, че общинският съвет отхвърли молбата на Русенци да бъде спряно изгарянето на отпадъци и да има мониторинг на качестовото на въздуха, като причината за отказ от мониторинг била " ГРАЖДАНИТЕ ЩЕЛИ ДА ИЗПАДНАТ В ПАНИКА ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ" ... https://www.dunavmost.com/novini/boiko-nikiforov-ne-ochakvaite-nishto-hubavo-v-tozi-grad
  Ние винаги оставаме изолирани и от институции и медии. В еди кое си село или град имало периоди на замърсяване ... ние тук имаме много малко периоди годишно с въздух. Като медия доказала се през годините, моля дайте гласност и на нас Русенци!

  Нередност?
Нов коментар