Прахосваме двойно повече храна от очакваното
Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове


Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.
Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
1 коментар
Да така е, прахосваме храната, не сме чак толкова бедни и гладни, колкото се пишем.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.