🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви са споровете между Брюксел и София за чистотата на въздуха и водата

Европейската комисия е изпратила мотивирани становища по две теми, свързани с околната среда, заради нарушения на законодателството на ЕС

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българите трябва да имат право да обжалват качеството на въздуха, а отпадните води от 10 години не се пречистват достатъчно, преди да се върнат в природата. Това са накратко критиките на Европейската комисия (ЕК), която в четвъртък обяви производствата за установяване на нарушения на законодателство на ЕС за месец май.

Българските граждани все още нямат адекватен достъп до правосъдие по темата за замърсяване на въздуха, въпреки че България беше осъдена от ЕК заради този проблем през 2017 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 1

  "Какви са споровете между Брюксел и София за чистотата на въздуха и водата. Европейската комисия е изпратила мотивирани становища по две теми, свързани с околната среда, заради нарушения на законодателството на ЕС".
  "Ключов проблем в законодателството България, а и в Полша, според ЕК са пречките пред достъпа до правосъдие на граждани и природозащитни организации във връзка с плановете за качество на въздуха "КАВ".
  "Според Брюксел България не е осигурила канализационна в 48 големи агломерации, в други 69 страната не гарантира , че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 агломерации не гарантира, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго пречистване. Всички тези агломерации трябваше да изпълнят изискванията до 31 декември 2010 г."
  "В миналия програмен период на оперативна програма "Околна среда" приоритет беше именно канализацията пред водоснабдяването, но все още има нужда от инвестиции, За ериода 2014 - 2020 г. са предвидени 2.3 млрд. лв. от ОПОС за изграждане на ВиК инфраструктура. Те обаче се забавиха по редици причини, като за последните два месеца бяха обявени обществени поръчки за ВиК за над 500 млн. лв. по ОПОС.."

  Нередност?
Нов коментар