🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нараства натискът върху компаниите за по-ясни климатични цели

Концепцията за климатична неутралност представлява все по-голяма трудност за бизнесите, бързащи да я възприемат

Поне една пета от 2000-те най-големи публични компании в света вече са поели ангажимент за нулеви нетни емисии и вероятно още ще го направят на срещата на върха на COP 26 този месец. Но всеки бизнес, който не успее да отговори на очакванията на инвеститорите за стабилни цели, е изправен пред нещо повече от репутационен проблем, споделя пред Financial Times Дънкан Бърт, главен директор по устойчивостта в британската компания National Grid. Ако целта се счете за твърде ниска, това може да постави под съмнение инвестиционните планове на компанията и да доведе до понижени очаквания за възвращаемост и стойност на активите.

През 2017 г. минната група BHP разкри плановете си да направи нещо необичайно за своята индустрия - да сведе нетните емисии на парниковите си газове до нула през втората половина на века. Когато инвеститорите настояваха за по-решителни действия по отношение на климата, англо-австралийската компания измести тази цел за 2050 г. BHP също така се оттегли от Световната въглищна асоциация и обяви намеренията си да спре да добива въглища за електроцентрали. През октомври обаче усилията на компанията срещнаха неодобрението на 17% от акционерите в Лондон.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.