Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Диляна Якова: "Филип Морис" ще намали с 50% пластмасовите отпадъци до 2025 г.

Бездимните продукти ще генерират 50% от приходите, казва още мениджърът регулации и устойчиво развитие на компанията за България, пред "Капитал"

Диляна Якова е юрист и експерт по устойчиво развитие с над 12 години професионален опит в корпоративния свят. Преди да се присъедини към "Филип Морис България", Диляна работи в Министерство на образованието и науката като юрисконсулт, както и в консултантската компания KPMG.

Диляна е отговорна за прилагането на глобалната стратегия на Philip Morris International (PMI) за устойчиво развитие в България, както и за регулаторните въпроси, свързани с бизнеса на "Филип Морис България". Като отговорник по КСО политиката на компанията в България Диляна отговаря за координирането на програмата "Забавно лято, грижовна есен" - устойчива дарителска програма, финансирана от "Филип Морис България" вече 7 години с цел развитие и подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителни региони в страната.

Диляна е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски" и притежава магистърска степен по бизнес администрация от Централноевропейския университет в Будапеща.

Якова ще участва като лектор в конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал", която ще се проведе на 23 ноември.

В унисон със стратегията на Великобритания за ограничаване на тютюнопушенето и намаляване на вредата от него чрез по-малко рискови алтернативи главният изпълнителен директор на Philip Morris International Яцек Очлак наскоро обяви, че компанията ще започне поетапно да спира предлагането на горими цигари ("Марлборо") на британския пазар. Кога очаквате това да се случи и в Европейския съюз?

Над един милиард мъже и жени по света продължават да пушат и според прогнозите на Световната здравна организация през 2025 г. това число ще остане непроменено. Регулаторните мерки за намаляването на този брой и на и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, имат ограничен ефект и не са достатъчни за решаване на този глобален проблем. Затова вярваме, че подходът за намаляване на вредата от тютюна чрез по-малко рискови алтернативи на конвенционалните цигари може да допълни усилията на правителствата в тази област редом до превенцията и отказа от тютюнопушенето. Именно затова в продължение на 12 години Philip Morris International инвестира над 8 млрд. долара в разработката на бездимни алтернативи, които са по-добър избор за всички пълнолетни пушачи. За да изпълним успешно мисията си за изграждане на бъдеще без дим обаче, не само в Европейския съюз, но и навсякъде по света, е важно да ускорим процеса към пълна замяна на конвенционалните цигари с алтернативи без горене. Фокусирайки се върху нуждите на потребителите, влагаме непрестанно усилия в нови разработки и подобряване на нашите бездимни продукти и клиентска грижа. Защото намаляването на вредата от тютюна включва два основни елемента: първо, да разработиш продукт с намален риск спрямо горимите цигари и1 второ, този продукт да е достатъчно удовлетворяващ, така че пълнолетните пушачи, които иначе няма да спрат цигарите, да преминат напълно на него.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове