Парижкото споразумение от 2015 - какво беше, какво стана

Достъпът до алтернативи на изкопаемите горива става все по-лесен. Вероятно обаче температурата на Земята ще продължи да се повишава прекалено бързо

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За един и същ период от време делът на първичната енергия, осигурена като електричество от съвременните възобновяеми енергийни източници - вятърни турбини и слънчеви панели - нарасна от 0% до 3%. Докато делът на ядрената енергия, която също се произвежда без изкопаеми горива, се понижи от 5.4% на 4%. А хидроелектричеството остана по-скоро стабилно на нива около 6%.

За щастие не всички тенденции са праволинейни. Силно субсидираният растеж на възобновяемите енергийни източници от началото на 2000 г. все още не е променил значително модела на световното потребление на енергия. Въпреки това успя осезаемо да намали цената на вятърните турбини и слънчевите панели. На много от пазарите проектите за електроенергия от възобновяеми източници вече могат да конкурират или да подбият тези от изкопаеми горива. Разбира се, това е валидно, ако финансирането се получава при еднакви условия. През 2020 г. делът на световната енергия, генерирана от слънчеви панели, нарасна с 21%, което би означавало удвояване на всеки четири години. Вятърът, който сега доставя два пъти повече енергия от слънчевата, увеличава дела си по-бавно, с 12% годишно (удвояване за шестгодишен период от време). Така трите процента дял в общия енергиен микс на ВЕИ, постигнати през последните две десетилетия, могат да се окажат основата за 30% или повече през следващите две.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.