🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички говорят за Nеt Zero. Какво трябва да знаете?

Въглеродните емисии в икономиката няма да могат да намалеят толкова бързо, колкото е нужно за ограничаване на глобалното затопляне. Затова е нужно част от CO2 да бъде премахнат от атмосферата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Със сигурност сте чували неведнъж за Nеt Zero през последните месеци. Но замисляли ли сте какво точно означава това? Да, нещо за въглеродно неутралните планове за бъдещето, нещо за промените в енергетиката, за транспорта или пък за климата като цяло?

Концепцията за Nеt Zero е по малко от всичко, но същевременно и нещо много конкретно. Най-краткото обяснение е, че терминът обобщава идеята за постигане на баланс между изхвърлените в атмосферата парникови газове и тези, които са били премахнати. Тогава се получава т.нар. въглеродна неутралност, която според учените е единственото решение за глобалното затопляне.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.