🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хакатон събира съмишленици за подобряване качеството на въздуха в България

Агата де Ру - портфолио мениджър в Clean Air Fund

Агата Де Ру - портфолио мениджър в Clean Air Fund
Агата Де Ру - портфолио мениджър в Clean Air Fund
Агата Де Ру - портфолио мениджър в Clean Air Fund
Агата Де Ру - портфолио мениджър в Clean Air Fund
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Агата де Ру е портфолио мениджър в Clean Air Fund и работи по проекти, свързани с по-чист въздух във Великобритания, Полша, България и други страни от Източна Европа. Тя има предишен опит с проекти в областта на чистия въздух в множество страни по света.

На 25 февруари организирате хакатон заедно с MOVE.BG, VMware, "За Земята" и "Зелена София". Можете ли да ни разкажете повече за събитието? Каква е целта му и кой може да се регистрира?

- Предстоящият хакатон "Подобряване на качеството на въздуха в България" е вдъхновен от най-новото изследване, което ще представим на 25 февруари. Проучването показва как замърсеният въздух влияе върху кариерните решения на висококвалифицираните служители в София и финансовата тежест от замърсяването на въздуха за българската икономика.

Въпреки че изследването обхваща определена целева група, замърсеният въздух засяга всички граждани в страната. Ето защо решихме да разширим областта, за която могат да се изготвят и евентуално прилагат решения. В хакатона могат да се регистрират хора от всички български градове, които искат да променят качеството на въздуха в страната на следния линк.

За събитието се радваме да си партнираме със "Зелена София", "За Земята", MOVE.BG и VMware. То ще се проведе на 25 февруари от 11:00 до 20:00 часа, като участниците ще имат 4 часа за генериране на идеи. Първите 3 отбора, които съберат най-много точки, ще спечелят специални награди като електрически скутери, ваучери за аудиокниги и ваучери за наемане на електрически скутери, които могат да използват в 12 български града.

С хакатона се стремим да съберем съмишленици, които желаят да бъдат част от решението, и да им предложим място за съвместна работа за по-добър въздух.

Какви решения трябва да бъдат представени по време на хакатона?

- Рамката на хакатона ще бъде насочена към решения, които могат да бъдат приложени в множество градове. Тяхната цел ще бъде да помогнат на общините и компаниите да работят заедно за подобряване на качеството на въздуха. Участниците могат да използват и добри практики от цяла Европа, които да бъдат адаптирирани към спецификите на страната.

Надяваме се да видим и идеи, които подкрепят самите граждани да направят крачка напред и да бъдат по-осъзнати в ежедневните си дейности. По време на хакатона всички отбори, които вземат участие, ще бъдат напътствани от ментори. Те ще им помогнат с творческата концепция и да формират или валидират решението, което искат да представят. Сред тях са представители на "За Земята", VMware, "София План" и др. с опит в устойчивостта, бизнес идеите и градската инфраструктура.

Търсим решения, които привличат всички страни да работят заедно и да създават по-добра среда в своите градове. Проактивността и малките стъпки са от съществено значение за всяка промяна, към която се стремим. Чистият въздух е за всички и с обединение около каузата може да се постигне в цялата страна.

Как решенията могат да помогнат и кой може да ги използва на практика?

- Всички решения, генерирани по време на хакатона, ще бъдат споделени с общините в България и големите компании. Тъй като разбираме, че различните градове имат свои собствени действащи политики, планове и практики, се надяваме да им помогнем с идеи. Те могат да ги адаптират, за да са приложими за тяхната ситуация, запазвайки основата на съответното предложение.

Предложените идеи могат да дадат различна гледна точка и да помогнат на общините и компаниите, които планират бъдещи дейности или политики или адаптирането на добри практики към условията в България, да въвлекат по-активно и самите граждани.

Подкрепяте различни организации по целия свят, можете ли да споделите с нас няколко добри практики, от които вече виждате резултати?

- В Индия подкрепихме Конфедерацията на индийската индустрия за създаване на Форум за чист въздух на изпълнителните директори на Индия. Почти 70 бизнес лидери се присъединиха към инициативата и се обединиха в целта да разработят и разширят устойчиви бизнес модели, свързани с чистотата на въздуха. Инициативата беше подкрепена от финансираната от CAF Конфедерация на индийската индустрия и доклада на Dalberg: "Замърсяването на въздуха в Индия и въздействието върху бизнеса".

Докладът подчертава, че токсичният въздух струва на индийския бизнес 95 милиарда долара годишно (или 3% от БВП на страната). С други думи - всяка година замърсяването на въздуха струва на индийския бизнес близо 50% от разходите за 2020 г. за управление на пандемията от COVID-19. Два индийски бизнеса - Mahindra и Wipro, се присъединиха към алианса на WEF за чист въздух, който беше лансиран на COP26.

Друг проект, върху който работихме, беше във Великобритания и по-точно - Лондон. Проектът за наблюдение Breathe London, пилотиран с CAF и друга филантропска подкрепа през 2020 г., сега се продължава от органите на английската столица. През 2021 г. бяха публикувани финален чертеж на града и технически доклад, които обобщиха напредъка, знанията и елементите на проекта. По този начин и други заинтересовани страни биха могли да се възползват от предприетия подход за използване на бюджетни сензори в комбинация с монитори за оценка.

Можете ли да споделите с нас какво можем да направим, за да генерираме по-малко емисии?

- Най-замърсяващите емисии на въздуха са азотен диоксид (NO2) и фините прахови частици (ФПЧ). В България те се генерират предимно от транспорт и отопление през зимата. Преди два месеца Clean Air Fund представи проучване, свързано с възможни резултати от въвеждането на зона с ниски емисии в София. Един от ключовите резултати от него е, че старите дизелови автомобили са отговорни за 56% от емисиите на азотен оксид (NOx) и за 85% от емисиите на ФПЧ. Чрез въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София има възможност за значително намаляване на тези емисии и подобряване на качеството на въздуха. Както стана ясно от събитието, Столичната община планира да въведе такава зона през 2022 г. Тъй като това е проблем, по който трябва да работи не само общината, но и гражданите. Един от най-бюджетните и най-лесните начини да оставите по-малък отпечатък е да не избирате да се придвижвате с кола на къси разстояния. Вместо това хората биха могли да бъдат по-съзнателни относно избора си, като биха могли да ходят пеша, да карат велосипед или да използват обществен транспорт.

Промяната в средата трябва да започне от нас и затова искаме да вдъхновим хората да бъдат по-смели и да споделят идеите си за подобряването й.

Можете да научите повече за хакатона "Подобряване на качеството на въздуха в България" тук и да се регистрирате до 22 февруари, ако искате да споделите идеите си за по-чист въздух в страната.