За над 40 години нуждите от охлаждане на домове в Европа са нараснали средно три пъти (инфографика)

Повишаването на температурите на континента е намалило малко и нуждите от отопление на сгради - основно в Северна и Северозападна Европа

Гасене на горски пожар    ©  МВР
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изменението на климата вече засяга всички части по света. Полярните ледове се топят, а нивото на океани и морета се повишава. В някои региони екстремните метеорологични явления и валежите стават все по-чести, докато други изпитват горещи вълни и засушавания. Последиците са все по-видими и в Европа, въпреки че континентът далеч не е сред най-засегнатите. Настоящото затопляне на континента е 1.1°C над прединдустриалните температури, но това е напълно достатъчно, за да доведе до зачестяване на горещите вълни и засушаванията, особено в южните райони. Това променя и нуждите на хората в Европа за отопление и охлаждане на жилищата.

По последни данни на Евростат, публикувани в началото на седмицата, от 1979 г. до днес необходимостта от отопление на сградите на Стария континент е намаляла с цели 11% (от 3510 дни на отопление* през 1979 г. до 3126 през 2021 г.), докато статистиките за необходимостта от охлаждане показват увеличение близо три пъти.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.