Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Загубите от влошените условия на труд заради жегите ще достигнат 2.4 трлн. долара към 2030 г.

Заради топлинния стрес ще бъдат загубени между 2.2 и 5% от общите работни часове в световен мащаб към 2030 г. И то по консервативни прогнози

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Високите температури взимат жертви, намаляват трудоспособността, водят до повече трудови травми. България също е уязвима.
  • Най-рискови жегите са за работещите на открито - земеделци, строители, но също и в текстилната промишленост, в транспорта, спорта и др.
  • Дори работата в офис става непродуктивна след определени температури.

Зорница Спасова е част от авторския екип на научнопопулярната платформа "Климатека", тя е главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерството на здравеопазването. Има докторска степен по климатология в СУ "Св. Климент Охридски" и от 2008 г. се занимава с въздействие на изменението на климата върху човешкото здраве. Научен секретар на Българското дружество по медицинска география, хъб мениджър на програма Climate KIC за НЦОЗА и организатор на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България.

"Капитал" публикува статията й със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар